Novosti
ZAŠTITA LJETINE OD LOPOVA

Treba li usjeve od krađa čuvati policija?
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
Polja su nekada čuvali poljari, a sad su prepuštena na milost i nemilost onih s nečasnim namjerama

Bilo da je riječ o urodima na poljima ili u vrtovima, onoga tko je naumio ukrasti ništa neće spriječiti, pa ni činjenica da su vlasnici udaljeni samo nekoliko desetaka metara.

Svjedoči o tome primjer iz sela na istoku Đakovštine gdje su nesretnoj ženi pobrali sav urod rajčice, i to dan prije negoli ga je planirala pobrati i kuhati sok. Zanimljiv je i drugi slučaj iz istog sela. Naime, kako ne obrađuju cijeli vrt, a površinski je velik, vlasnici su ondje zasadili kukuruz. Kada je došlo vrijeme berbe, više od polovine kukuruza bilo je već obrano. “Ove se godine nismo dali nasanjkati, pa smo posijali pšenicu. Kako je riječ o dobroj zemlji, i urod je bio više nego bogat”, kaže naš sugovornik.

Nerijetke su krađe i po poljima, voćnjacima... I dok su polja nekada čuvali poljari, danas su prepuštena na milost i nemilost onih s nečasnim namjerama. Pisali smo tako o slučaju kada je više zadrugara ovršilo kukuruz kolegi zadrugaru bez njegova znanja. Ovršeni urod predali su zadruzi za – njegov dug. Također, pisali smo i o slučaju kada je 51-godišnji Borovčanin obrao čak 13 tona kukuruza dvojici vlasnika, a stvar je završila na policiji. Također, u Budrovcima je vlasniku iz Đakova ukradena šuma, bagrem i hrast. Bez znatnog dijela uroda šljiva gotovo svake godine ostaju i vlasnici šljivika na kraju Koritne, a nije to rijedak slučaj ni u drugim selima.

Naši susjedi, Slovenci, zbog pritužbi građana, uveli su povremene ophodnje policajaca na konjima, kako bi spriječili krađe uroda s njiva i povrtnjaka. Iako je obično riječ o manjoj imovinskoj šteti, krađe s polja i njiva predstavljaju protupravno djelovanje, ali će nazočnost policijskih djelatnika povećati kod stanovništva osjećaj sigurnost, priopćili su iz policijske uprave Novo Mesto, te pozvali stanovništvo na suradnju.

Naša pak policija, kažu nam u PU osječko-baranjskoj, za sada neće uvoditi ovakve mjere, nego, kako su nam pojasnili, provode “opću prevenciju”.

Da ove godine još nije bilo većih krađa, kaže i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, šaleći se kako se lopovima ne isplati krasti urode koji su i tako u Slavoniji na niskoj cijeni.

- U Slavoniji nemamo puno takvih slučajeva, više je tome izloženo područje prema zapadu u okolici Zagreba, gdje ljudima u jedom danu nestane i cijeli nasad jabuka, povrća... U Slavoniji je doista sve toliko jeftino da bi oni koji žele ukrasti tu robu morali puno kila ili tona nakupiti da bi bilo što dobili. U Slavoniji je to neisplativo, kilogram jabuke u Slavoniji i u Zagrebu ne stoji jednako - kaže Brlošić.

Maja MUŠKIĆ
UKRALI DVIJE TONE LJEŠNJAKA

Dvije tone lješnjaka ukradeno je u samo pet dana s poljoprivrednih površina u Trnavi, u đakovačkom kraju, početkom rujna prošle godine. Šezdesetdvogodišnjem vlasniku ni danas nije jasno kako je lopovima pošlo za rukom u tako kratkom roku ukrasti toliku količinu sitnog ploda. “A lijepo mi je susjed znao govoriti: Idi čuvaj lješnjake... Tko bi to rekao... Ne znam, da sam praznovjeran, rekao bih da su duhovi...” - kazao je tada vlasnik lješnjaka za Glas Slavonije. Dodao je da mu je ukraden samo istarski, ali ne i rimski lješnjak, koji uzgaja na dvije trećine površina. Istarski lješnjak, kako nam je tada rekao, raste u grozdovima i teško ispada, osobito kada nije suh, a u vrijeme krađe nije bio, pa je to veće pitanje kada su ga i kako uspjeli neopaženo otresti, pokupiti i pobjeći. “Volio bih da ih uhvate da mi kažu kako se bere takvom brzinom i da te nitko ne vidi, a nakupiš dvije tone sitnog ploda”, kazao je vlasnik koji je nanesenu mu štetu procijenio na iznos od 50.000 kuna. S.L.

Možda ste propustili...