Novosti
AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Barcelona konkurira Hrvatskoj za EMA-u
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Španjolska konkurira Hrvatskoj u dobivanju sjedišta Europske agencije za lijekove koje je dosad bilo u Londonu te je predstavila Barcelonu kao potencijalno novo sjedište nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

EU, koji će činiti 27 zemalja, u studenom će izabrati nova sjedišta agencija smještenih u Londonu. Španjolsko ministarstvo zdravlja pokrenulo je kampanju kojom promovira Barcelonu. “Spremni smo osigurati brzo premještanje Europske agencije za lijekove (EMA) bez prekidanja njenih operacija i uz održavanje postojećeg talenta kako bi garantirali zdravlje pacijenata”, navedeno je u brošuri španjolskog ministarstva objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici. Ministarstvo ističe kako je Barcelona lider u istraživanju te glavni centar biomedicinskog istraživanja u južnoj Europi. Navodi i kako je Španjolska druga zemlja u EU po broju projekata u sektoru zdravstva u koje su uključeni europski fondovi.

Hrvatska je također podnijela kandidaturu za sjedište te agencije, a hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je prije tjedan dana da je mnogo zemalja zainteresirano, ali da je hrvatska prednost što nema ni jednu agenciju, što ima znanje, tradiciju, dva nobelovca iz kemije te što pripada među najsigurnije zemlje u Europi. H

Možda ste propustili...