Regija
KUŠEVČANE BUDILI POTMULI PLOTUNI

Plinskim topom rastjerivao ptice, ali i san građanima
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
Korištenje ovakvih topova je dopušteno, ali ne u naseljenim mjestima

ĐAKOVO - Noćnu tišinu u đakovačkom prigradskom naselju Kuševac remetili su u noći između četvrtka i petka čudni zvukovi. Nešto poput potmulih pucnjeva, i to dva u paru, u malim vremenskim razmacima. Isti zvukovi, upozorili su nas čitatelji, čuli su se i u đakovačkoj gradskoj četvrti Dračice. Zvukovi su uznemirili čitatelje koji su nam poslali desetak upita o tome što se događa. Kada se priča pojavila i na društvenim mrežama, neki od mještana pisali su kako su se isti zvukovi čuli i ranije te da ih proizvodi plinski top kojim jedan lokalni poduzetnik tjera ptice sa svojih usjeva, navodno kukuruza.

- Ovi zvukovi čuju se još više u dijelu sela na izlazu prema Osijeku. Nije to prvi put. Ne daju nam spavati, provjerite o čemu se radi - sadržaj je jedne od poruka koje su nam pristizale te noći.

Gašinci?

Nazvali smo i PU osječko-baranjsku kako bismo provjerili je li ondje bilo sličnih dojava i pritužbi građana, no rekli su nam kako na cijelom području PP Đakovo nitko nije ništa slično prijavio.

Mještani Kuševca, kazala je jedna od njih, pomislili su da se možda na Vojnom poligonu u Gašincima održavaju noćne vježbe, što je izazvalo dodatni nemir.

- Bila je već ponoć i još uvijek su se čuli isti zvukovi. Znali smo prije, kada bi vojska imala vježbe u Gašincima, i ovdje čuti detonacije - rekla nam je jučer žena iz Kuševca.

Pojedini čitatelji ukazali su nam na to da je riječ o zvukovima plinskog topa, ukazavši na ime poduzetnika koji njime tjera ptice. Jučer smo ga pokušali kontaktirati kako bi pojasnio o čemu je riječ, no iako nam se tajnica javila, uz obećanje da će nas netko iz tvrtke nazvati, do zaključenja ovog broja to se nije dogodilo.

U svim smjerovima

Inače, raspitali smo se o kakvom je proizvodu riječ, te kontaktirali jednu tvrtku u Zagrebu koja na društvenim mrežama oglašava prodaju. Ondje piše kako je plinski top za rastjerivanje ptica i divljih životinja namijenjen zaštiti polja, usjeva, vinograda, plantaža, ribnjaka, aerodroma i drugih otvorenih prostora na kojima su ptice ili divlje životinje neželjene zbog šteta, nereda ili opasnosti koje mogu izazvati. Plinom se puni komora te izaziva paljenje plina piezo električnim upaljačem. Efekt pucnja postiže se posebno oblikovanom cijevi.

Uređaj radi sa standardnim plinskim bocama od pet ili deset kilograma kakve se koriste u kućanstvu. Vrijeme između pucnjeva je dvije do 20 minuta, prilagodljivo. Cijena mehaničkog topa iznosi 1250 kuna, a eletkroničkog 2000 kuna. Navodi se i kako se nakon svakog pucnja uređaj zakreće te se tako ostvaruje puno kružno pokrivanje od 360 stupnjeva. Zbog toga puca u svim smjerovima. Korak zakretanja može se prilagođavati prema želji. Nazvali smo i broj tvrtke koja se bavi prodajom plinskih topova gdje nam je ljubazni glas s druge strane linije pojasnio kako je dopušteno korištenje ovakvih topova, ali ne u naseljenim mjestima.

Maja MUŠKIĆ
DEZORIJENTIRANI PRSTENOVANI GOLUB

Inače, na internetu se mogu pročitati brojni tekstovi o pritužbama građana na zvukove plinskog topa, uglavnom na zvukove koje proizvodi. Da uistinu djeluje loše na ptice, svjedoči i primjer da je u dvorište jednog Kuševčanina jučer sletio golub s prstenom. Potpuno dezorijetniran jučer je odbijao hranu, a našem čitatelju donio dodatni posao traženja njegovog vlasnika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike