Regija
BELIŠĆE

Život uz deponij: Zakon omogućuje odštetu, ali nema pravilnika o isplati
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Život u neposrednoj blizini deponija sa sobom nosi niz problema i otegotnih okolnosti poput stalnog neugodnog mirisa, koji za nesnosnih ljetnih vrućina postaje još izraženiji, straha od pojave različitih bolesti te neprestanog tutnjanja kamiona za prijevoz otpada, od kojih ulice za kišnog i snježnog vremena nerijetko postaju prepune vode i blata. O tome koliko cijene nekretnina padaju u ovakvom okruženju ne treba ni govoriti.

Takva iskustva znana su i stanovnicima belišćanskog Starovalpovačkog puta u neposrednoj blizini belišćanskog deponija, koji stalno upozoravaju na nezavidne uvjete života u ovom dijelu grada. Na taj je problem na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Belišća u starom sazivu upozorio i vijećnik i bivši direktor tvrtke Kombel za komunalne djelatnosti iz Belišća, Slavko Marjančević, konstatirajući kako belišćansko odlagalište otpada dobro zarađuje te kako bi građani koji žive u krugu od 500 metara od te lokacije trebali dobiti odštetu.

Odgovarajući na vijećničku primjedbu, gradonačelnik Dinko Burić kazao je kako je već pojašnjavao da na temelju Zakona iz 2006. godine za odštetu ne postoji zakonska prepreka. Međutim, isti je zakon predvidio neke provedbene akte i pravilnike koji još nisu doneseni.

- Ono što je nama iznimno bitno jest podatak da smo u Gradu Belišću krenuli u utvrđivanje stanja, no ni 2013. godine, kada je donesen novi Zakon o gospodarenju otpadom, nije donesen provedbeni pravilnik koji bi uredio to pitanje - kazao je Burić. Dodao je da to nije moglo regulirati ni Gradsko vijeće jer se nije moglo ništa drugo osim – nagađati kako riješiti to pitanje.

- Želim da sve odluke koje se donose u Gradskom vijeću, pa tako i ova, budu egzaktne i utemeljene na zakonu. Mi to za ovaj slučaj trenutačno nemamo, ali smo napravili sve potrebne predradnje na temelju Zakona iz 2013. da izvršimo mjerenja gdje je središte i krug od 500 metara oko toga. Kao građanin Belišća prvi sam za to da se svima kojima pripada nešto po zakonu to i omogući, i to će biti napravljeno, ali onda kada bude jasno na temelju kojeg zakona, kojeg članka i kojeg stavka, da bilo koja revizija kad bude došla ne kaže da smo isplaćivali sredstva bez zakonskog utemeljenja - kazao je Burić. L. Aničić

Zakon iz 2006. predvidio je neke provedbene akte i pravilnike, koji još nisu doneseni

Napravljene su predradnje za mjerenja gdje je središte i krug od 500 metara oko deponija

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike