Magazin
DAVOR ŠKRLEC

Gušimo se u morskom otpadu, treba ga hitno smanjiti za 25 posto!
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
ZASTUPNIK U EUROPSKOM PARLAMENTU O MJERAMA U SKLOPU KRUŽNE EKONOMIJE:

U organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca u Splitu je održana međunarodna konferencija “Otpad u moru - izazovi i rješenja” koja je okupila brojne domaće i inozemne stručnjake, predstavnike državnih institucija i aktiviste te tako omogućila prostor za raspravu svih zainteresiranih sudionika o rješavanju problema otpada u Jadranskom moru.

- Komisija nastoji spriječiti i znatno smanjiti sve oblike onečišćenja mora, uključujući i onaj najvažniji, a to je otpad u moru koji se većinom odnosi na plastiku. Procjenjuje se kako će se provedbom zakonodavstva o gospodarenju otpadom morski otpad smanjiti za najmanje 25 %. U sklopu paketa kružne ekonomije predlažu se i konkretne mjere za smanjenje otpada u moru provedbom ciljeva održivog razvoja za 2030. godinu i postojećeg glavnog cilja EU-a za otpad u moru. Komisija trenutačno radi na Strategiji o plastici koja razmatra pitanja poput mogućnosti recikliranja, biorazgradivosti, prisutnosti opasnih tvari zabrinjavajućih svojstava u određenim vrstama plastike te u konačnici otpada u moru. Kada govorimo o važnosti prevencije nastanka otpada, što uključuje inovativni i ekološki dizajn, osim povećanja opsega recikliranja, potrebno je produžiti vijek trajanja proizvoda i pronaći im novu namjenu - rekao je Škrlec.

Građani kao pojedinci moraju postati svjesniji svoje uloge u odgovornom ponašanju gospodarenja otpadom:

- Veliki problem otpada u moru je taj što čak do 94 % završava na morskom dnu te nije vidljivo. Podrijetlo tog otpada je 80 % s kopnenih izvora, dakle, s plaža i obale, te oko 20 % neodgovornog pomorskog prometa i ribarstva. Potrebno je vršiti edukaciju građana te osvještavati o važnosti selektivnog razdvajanja otpada na kućnom pragu. Moramo što hitnije promijeniti način razmišljanja o otpadu jer more nije neiscrpan izvor koji trpi neodrživo gospodarenje i eksploataciju - dodao je Škrlec.

Tijekom ključnog ljetnog razdoblja cilj je doprijeti do većeg broja građana, ali i turista, što je i prioritet ove kampanje:

- Cilj kampanje bio je podignuti svijest građana o ovom problemu, ali također ukazati na potrebu uspostavljanja učinkovitog i održivog modela zbrinjavanja otpada u Jadranskom moru. Hrvatska nažalost ne raspolaže usustavljenim modelom praćenja i zbrinjavanja otpada u moru, što je poprilično zabrinjavajuće uzmemo li u obzir kako je more sastavni dio duge hrvatske tradicije - zaključio je Škrlec.(D.J.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVLJANJE DRŽAVOM (II)

Mirjam Jukić: Pravi državnik
je i politički poduzetnik

2

PROF. DR. SC. TOMISLAV PLETENAC, KULTURNI ANTROPOLOG S FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Današnji svijet trebamo promatrati mrežno, a ne više hijerarhijski

3

TJEDNI OSVRT

Bože sačuvaj! I Petrov i Penava bi sastavljali vladu