Sport
MOMČAD IZ GRADSKOG VRTA IZBORILA PSV

Ejupi spasio Osijek!
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Luzern je u 63. minuti anulirao dva pogotka prednosti, ali bijelo-plavi su zabili pogodak spasa

Čupavo je bilo, ali Osijek je otišao u 3. pretkolo Europske lige. U Osijeku je bilo 2:0 za bijelo-plave, u Luzernu se zlatnim pokazao pogodak Ejupija za konačnih 2:1 i prolaz.

Zapravo, sa strane to nije izgledalo tako “gadno”. Osječani nisu bili pod nekim teškim pritiskom, ali su “progutali” dva laka komada koja su dovela utakmicu u potpunu neizvjesnost. No, Ejupi ga je “stavio” da ne bi bilo drame na koju je mirisalo. Uglavnom, ne treba puno filozofirati nakon ovog susreta. Osijek je ostvario ono po što je došao. Nije blistao, ali je prošao. I to je najvažnije. Imat ćemo veliki tjedan u Gradskom vrtu jer u Europi slijedi nizozemski PSV. A to znači ovako - Dinamo, PSV i Rijeka u sedam dana. Bajka...

Luzern jeftino do vodstva

Luzern je u prvom poluvremenu prelako došao do onog što je želio - postići jedan pogodak. Niti su Švicarci napravili nekakav poseban pritisak na vrata Osijeka niti je izgledalo kako su nešto posebno opasni. Domaćin je zabio iz jedne jedine ozbiljnije akcije i dobio ono što je najviše tražio, bez previše muke vodstvo na poluvremenu. Osijek nije bio loš, nije se sakrio, ali je definitivno primio jeftin pogodak. I to relativno rano. Već u 19. minuti, a da prije toga baš ništa nije upozoravalo na takav mogući rasplet događaja. Zapravo, bila je to baš jedina situacija koju je Luzern stvorio pred Malenicom i Osijek ga je “popio”. Najgori scenarij.

 

 

 

U tih 45 minuta nismo stekli dojam kako Osijek ne može izići na kraj sa Švicarcima, ali nevjerojatno je kako iz jedne naoko bezazlene situacije bijelo-plavi prime pogodak i dovedu se u probleme. Kasnije su pokušali napasti, ali u njihovoj igri nije bilo prave ideje. Imao je Osijek dva slobodna udarca iz obećavjućih pozicija, ali ni jedan od njih nije natjerao Omlina na intervenciju. Uglavnom, bilo je to prazno poluvrijeme u kojem je Luzern prepolovio zaostatak iz prvog susreta a da nije morao učiniti nešto posebno. Od Osijeka smo definitivno očekivali više. Nisu se gosti povukli, ali isto tako nisu imali ni pravi “cug” prema naprijed. Luzern nije krenuo grlom u jagode, već je vrebao pogrešku osječke obrane i nažalost uspio ju je dočekati. Itten je morao biti blokiran u trenutku ubačaja, a kasnije Šorša nije imao šanse u skoku s Tomijem Jurićem. Izgledalo je kao da se Osijek ne zna ponašati u igri u kojoj se Švicarci nisu do kraja otvorili, nego su strpljivo čekali svoju priliku koju su na kraju dočekali. No, Osijek je i dalje imao još jedan, ali veliki pogodak prednosti.

Ejupijev “zlatni pogodak”

Nastavak susreta bio je još bezličniji. Bar prvih 15-ak minuta u kojima se činilo kako Osijek ima inicijativu, ali zapravo se Luzern pritajio i čekao novu priliku za ubod iz “ničega”. I naravno da ju je dočekao. U 63. minuti jedna naoko bezopasna akcija domaćina završila je novim pogotkom prije svega zahvaljujući umijeću hrvatskog Australca Tomija Jurića, koji je jednu odbijenu loptu od obrane Osijeka s 20-ak metara hladno poslao u donji lijevi kut. Samo nekoliko trenutaka ranije Zekić je napravio dvije defenzvine zamjene jer su ušli Lukić i Lesjak umjesto Lope i Mioča. Ipak, Osijek je uspio konačno ozbiljnije zaprijetiti. U 66. minuti Bočkaj je prošao s lijeve strane, ušao u kazneni prostor, pucao, ali je Omlin bio na mjestu. I onda je Osijek napokon odigrao jednu pravu akciju. Povukao ju je Lukić koji je na vrijeme otvorio Grezdu koji je prošao po desnoj strani i onda odličnom povratnom loptom pronašao Ejupija koji takve situacije uvijek pretvara u pogotke. To je bio trenutak koji je Osijek progurao dalje, a tko će biti glavna “faca” nego Muzafer Ejupi. Definitivno ga je nagradilo za sav trud koji ulaže u posljednjim utakmicama. I taj je pogodak zapravo zatvorio utakmicu. Luzern nije imao snage napraviti nikakav pritisak, a Osijek se konačno pustio. I to je bilo to. Na kraju prolaz i slavlje bijelo-plavih igrača sa svojim navijačima...

Dalibor KELER

LUZERN - Swissporarena. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 8483. Sudac: Martin Lundby (Norvaška). Strijelci: 1:0 Jurić (19), 2:0 Jurić (63), 2:1 Ejupi (72). Žuti kartoni: Schwegler, Scheneuwly, Custodio (Luzern), Lopa, Mioč, Barać (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: TOMI JURIĆ (LUZERN)

LUZERN                      2  (1)

Omlin 5,5,Schwegler 6, Schimd 6,5, Knežević 6, Lustenberger 6,5, Scheneuwly 6,5, Custodio 6,5, De Oliveira 5,5 (od 60. Schüpf 6), Rodirugez 5,5 (od 76. Il Gwan Jong -), Itten 6 (od 76. Demhasaj -), Jurić 7,5.

OSIJEK                        1  (0)

Malenica 6, Šorša 6, Škorić 6, Barać 7, Barišić 5,5, Mudražija 5,5, Mioč 5,5 (od 60. Lesjak 6), Grezda 6,5 (od 78. Boban -), Lopa 5 (od 60. Lukić 6,5), Bočkaj 6, Ejupi 7.

PLUS

Muzafer Ejupi zabio je taj “zlatni pogodak” koji je vratio Osijek u život. I on je poput Jurića iskoristio jedinu priliku na utakmici koju je dobio. I zato bijelo-plavi idu dalje.

MINUS

Osijek je neobično lako primio dva pogotka. Rekao bi čovjek “ni iz čega”. No, u svemu treba priznati kako je Tomi Jurić majstor koji koristi baš sve što mu se ponudi. No, ako će Osijek tako lako primati pogotke, neće imati problem samo u Europi već i u HNL-u.

1:0

Itten je ubacio s desne strane na drugu vratnicu gdje bio Jurić, koji je glavom pogodio za vodstvo Luzerna

2:0

Odbijenu loptu od obrane Osijeka Tomi Jurić je bez oklijevanja opalio s 20-ak metara i pogodio sam donji lijevi kut

2:1

Lukić će lijepo proigrao Grezdu, a on je povratnom loptom pronašao Ejupija, koji s desetak metara mirno zabija u lijevi kut.

Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike