Svijet
POGORŠANI ODNOSI BERLINA I ANKARE

EU uskraćuje pomoć Turskoj
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Njemačka je najavila mogućnost suspenzije financijske pomoći Europske unije Turskoj zbog uhićenja šest aktivista za ljudska prava, među kojima jednog Nijemca. “Nažalost, mi stalno imamo povod da s Turskom razgovaramo o građanskim slobodama i slobodi medija. Smatramo da je u tom smislu važno preispitati financijsku pomoć”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Stefan Seibert. Riječ je o paketu pomoći vrijednom tri milijarde eura koje je EU obećala Turskoj u zamjenu za prekid priljeva migranata. Turska je policija ranije uhitila aktiviste za ljudska prava optuživši ih za terorizam.

Nakon uhićenja, njemačko ministarstvo vanjskih poslova je izdalo i upozorenje za putovanja u Tursku u koju njemački turisti rado odlaze, i to usred turističke sezone.

Turska je oštro osudila "veliku političku neodgovornost" Berlina koji je najavio jačanje upozorenja za putovanja u tu zemlju, nakon uhićenja Nijemca u Istanbulu. "Slanje poruke (Nijemcima) da putovanje u Tursku nije sigurno velika je politička neodgovornost i mi to nećemo prihvatiti", rekao je na tiskovnoj konferenciji Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dok se opet pogoršavaju, već loši odnosi Ankare i Berlina. "Sitnom izbornom računicom (...) htjeti naštetiti gospodarskim vezama i potaknuti sumnju njemačkih ulagača, neprihvatljivo je", istaknuo je.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel optužio je pred novinarima Ankaru za sustavno kršenje ljudskih prava i ocijenio da ono "udaljuje Tursku od temeljnih europskih vrijednosti" i vrijednosti NATO-a. To ne može "ostati bez posljedica", rekao je.

Kalin je kritizirao izjave njemačkog ministra, njemačkih čelnika i glasnogovornika.

"Mislimo da su te neusmjesne izjave namijenjene za unutarnjopolitičku uporabu s približavanjem njemačkih izbora", rekao je, smjerajući na parlamentarne izbore u rujnu. "Oštro osuđujemo izjave u kojima se tvrdi da (njemački) državljani koji putuju u Tursku nisu sigurni. To nipošto nije istina". E.S./H

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike