Novosti
ODBOR ZA PRORAČUNSKI NADZOR EU PARLAMENTA

EU zadovoljan načinom na koji Hrvatska koristi fondove
Objavljeno 21. srpnja, 2017.

Izaslanstvo Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta u Hrvatskoj je dva dana utvrđivalo stanje administrativnih kapaciteta za upravljanje EU fondovima te kapaciteta RH za apsorpcije EU fondova. Derek Vaughan, predsjednik izaslanstva i potpredsjednik Odbora, podsjetio je da je Hrvatska imala spor početak u iskorištavanju i dodjeli sredstava iz EU fondova.

- Na sastancima s predstavnicima Sabora i Vlade RH rečeno nam je da će ove godine stopa apsorpcije EU fondova biti 23 posto, te se nadaju da će se iduće godine stopa podići na 50 posto. Poboljšanje se događa jer se više sredstava iz EU fondova troši na zapošljavanje stručnog kadra, apliciranje za novac iz EU fondova je pojednostavljeno, smanjena je birokracija, ubrzan je i olakšan proces za one koji apliciraju. Čini nam se da se novac dobro troši na kvalitetne projekte i zadovoljni smo što je Vlada RH posvećena tome da se uvijek ističe da su projekti financirani iz EU fondova, što mnoge države članice ne rade - rekao je Vaughan.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, pojasnio je da se razgovaralo o gospodarskom oporavku. “Razgovarali smo i o migracijama, odnosno odlasku mladih i rješenjima kako zadržati mlade u zemlji. Odgovor je jasan, moramo razvijati privatni sektor i poduzetništvo i u tom smislu razgovarali smo o strukturnim reformama, ponajviše obrazovanja”, rekao je Milošević.

Martina Dlabajova, potpredsjednica Odbora za proračunski nadzor, usporedila je situaciju u Hrvatskoj s drugim zemljama: “U Hrvatskoj vidim slične izazove kao u Češkoj, i mislim da češkim iskustvima možemo pomoći Hrvatskoj. Europski parlament i naš Odbor za proračunski nadzor pozivaju Europsku komisiju da pojednostavi proces prijava na EU fondove”. E.S.

HRVATSKI PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Tijekom boravka u Hrvatskoj izaslanstvo se sastalo s predstavnicima Instituta Ruđer Bošković, gdje su posjetili Zavod za molekularnu medicinu i Zavod za organsku kemiju i biokemiju te se upoznali s tri projekta financirana iz EU fondova u ukupnom iznosu većem od 2,5 milijuna eura, čiji su voditelji dr. sc. Iva Tolić, dr. sc. Igor Weber i dr. sc. Ivo Piantanida. Izaslanstvo je također posjetilo organizacije koje uspješno provode projekte financirane EU fondovima (BIOCentar, inkubacijski centar na području biotehnologije; Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac; CIRA - Centar za inkluzivne radne aktivnosti).