Novosti
VLADA INFORMIRANA O ISTRAZI

Splitski požar izazvao
je otvoreni plamen
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Izgorjelo je 13 kuća, 18 automobila, jedanaest maslinika, plastenici i staklenici, ali spašeno je najmanje 1000 kuća

Vlada je raspravljala o uzrocima i posljedicama požara kod Splita, među kojima je i ostavka koju je najavio ministar obrane Damir Krstičević. Premijer Andrej Plenković rekao je da ju odlučno odbija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je da uzrok velikog požara nije bilo kvar na dalekovodu, kako se pretpostavljalo, nego da je najvjerojatniji uzrok otvoreni plamen ili žar, te Vladi predstavio preliminarno izvješće PU splitsko-dalmatinske.

- Što se tiče starih i nenaseljenih kuća izgorjelo ih je 13, izgorjelo je 18 automobila, četiri teretna vozila, a jedno djelomice nagoreno, jedanaest kontejnera i maslinika, dva plastenika i jedan staklenik. O svemu će još precizno izvješće donijeti stožer na čelu sa županom Bobanom. Očevidom i obavljenim obavijesnim razgovorima sa svjedocima centar požara lociran je u mjestu Tugare. Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i vještaka iz centra za zaštitu od požara možemo isključiti iskrenje iz dalekovoda kao uzrok. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Djelatnici PU splitsko-dalmatinske čine sve kako bi se otkrili eventualni počinitelji te je nekoliko njih i dalje na mjestu gdje je izbio požar - rekao je Božinović.

Božinović je izvijestio da je broj požara u prvih šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, tri puta veći od njihovog broja cijele prošle godine, čemu su pogodovali iznimno loši vremenski uvjeti. “Ove godine bilježimo veliki porast broja požara, samo u sedam priobalnih županija je do 15. srpnja georeferencirano 642 požara, a u 2016. godini bilo ih je 214”, naveo je.

Dragan Lozančić, ravnatelj DUZS-a, izvijestio je o požaru koji se proširio iz Crne Gore te naglasio kako su kanaderi u zraku te kako se gasi požar. “Postojala je nedovoljna komunikacija s predsjednicom, kao i prema Vladi. Centar 112 nije najbolje informirao državni vrh oko požara. Ipak, ne može se govoriti o tome da je sustav zakazao, ili da je sve bilo dobro, jer istina je negdje u sredini. Spašeno je 1000 kuća i spriječena je velika tragedija s obzirom na situaciju na terenu. Situacija se mijenjala iz sata u sat. Naši se kanaderi s ovim požarom u okolici Splita nisu mogli boriti pa su reagirali na ostalima. Ovo je bila teška situacija, nešto što vatrogasci nisu vidjeli zadnjih gotovo 30 godina”, rekao je.

Umjesto ministra obrane Damira Krstičevića, na sjednicu Vlade došao je državni tajnik Tomislav Ivić.

- Teško da bi se ovaj požar stavio pod nadzor bez oružanih snaga. Na inicijativu ministra obrane Krstičevića dio vojnika iz Gospića su prebačeni u Split. Ukupno je bilo izmješteno 390 pripadnika, a na požarištu je bilo angažirano 596 pripadnika OS-a. U ovoj godini predviđeno je 80 milijuna kuna za funkcije protupožarnih zračnih snaga, a često budu angažirani i pripadnici kopnene vojske i mornarice – kazao je Ivić te na pitanje zašto ministar nije došao, odgovorio: “Nemam komentara”.

Unatoč njegovu nedolasku više ministara izrazilo je podršku Krstičeviću nakon izjave da podnosi ostavku, ističući njegove kvalitete kao vojnika i ministra te poručilo kako bi voljeli da ostane u Vladi.

Eduard SOUDIL
ZA SANACIJU 20 MILIJUNA EURA

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako se kroz jedno od mjeru iz Programa ruralnog razvoja, za koju će natječaj izići za desetak dana, moći financirati nastala šteta. “Mjera iznosi 20 milijuna eura, a ako to ne bude dovoljno može se povećati do 50 milijuna. Radi se o mjeri na poljoprivrednim površinama, a za čiju se dostupnost mora proglasiti elementarna nepogoda”, rekao je Tolušić. Elementarna nepogoda u četvrtak je i proglašena za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Andrej Plenković

premijer

ODBIJAM OSTAVKU MINISTRA, NEMA SUKOBA S PREDSJEDNICOM

Premijer Andrej Plenković ponovio je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice da odbija bilo kakav razgovor o ostavci ministra obrane Damira Krstičevića i pritom naglasio da nije dobio njegovu službenu pismenu ostavku, a negirao je sukob na relaciji Vlade i Ureda predsjednice Republike. Uvjeren je da ministar odlično radi svoj posao te pohvalio Krstičevićevu reakciju tijekom požara u Dalmaciji. Plenković je kazao da Krstičević normalno radi svoj posao, te ustvrdio kako netko tko ulaže toliko energije, znanja i iskustva u svoj rad želi i da ono što se komentira o njegovom radu bude sukladno tome. "To nije neozbiljno, nego ljudski", ocijenio je, a na upit dokle će trajati takva situacija s Krstičevićem odgovorio je "koliko god hoćemo". Na novinarski upit je li se Krstičević naljutio na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović Plenković je odgovorio "što ja znam, možda", te ponovno izrazio žaljenje načinom na koji je predsjednica komentirala situaciju oko požara. Pritom je negirao da se u međuvremenu čuo s Grabar-Kitarovioć, ali i da postoji sukob na relaciji Vlade i Ureda predsjednice. "Ovo nije sukob nego situacija u kojoj jednostavno imamo različito mišljenje o ocjeni rada Hrvatske vojske", kazao je.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja