Regija
PREKOGRANIČNA SURADNJA SA SRBIJOM

VVK ulaže u solarne elektrane
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

VINKOVCI - Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) i Poljoprivredni institut Osijek potpisali su sporazum o provedbi projekta prekogranične suradnje “EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production – X–DEGREE”, a koji se odnosi na obnovljive izvore energije i u kojem su partneri još Univerzitet u Novom Sadu kao nositelj te Javno komunalno poduzeće Vodokanal iz Sombora i Fond Europski poslovi Autonomne pokrajine Vojvodine.

– Vinkovački vodovod i kanalizacija će u sklopu tog projekta postaviti šest solarnih elektrana ukupne snage 380 kW u vrijednosti nešto većoj od 545.000 eura na svojih šest objekata – vodospremnike Lipovac (50kW), Vinkovci (140 kW) i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50kW na pročistačima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku – kazao je predsjednik Uprave VVK Dražen Milinković.

Prema riječima direktorice Agencije za investicije i razvoj Vinkovaca Mirte Štrk, ukupna vrijednost projekta “X-DEGREE” je 1,696.336 eura, a njime je predviđena izgradnja 380 kW solarne elektrane na objektima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, te kogeneracijskog postrojenja u Somboru s 200 kW električne i 230 kW toplinske snage pogonjenog bioplinom proizvedenim pročišćavanjem otpadnih voda. Također, omogućit će se i uspostavljanje mobilnog laboratorija na Poljoprivrednom institutu Osijek i Univerzitetu u Novom Sadu, čiji će stručnjaci na terenu moći razvijati recepte za bioplinska postrojenja u cilju pronalaženja najučinkovitije smjese za proizvodnju bioplina u pročiščivačima otpadnih voda komunalnih poduzeća.

Inače, projekt se financira bespovratnim sredstvima iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija. S.B.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike