Regija
14. ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA U GUNDINCIMA

Dražen Lozić i Stjepan Vučković orali za Zagreb
Objavljeno 21. srpnja, 2017.

GUNDINCI - U Gundincima je održano 14 Županijsko natjecanje orača. Znanje i vještinu oranja odmjerilo je 12 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i pet natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka. Ovo već tradicionalno natjecanje organizirali su Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije (BPŽ), Savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu BPŽ-a, a okupljenima su se obratili Stjepan Vučković predsjednik Udruge orača BPŽ-a, Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja Savjetodavne službe, te Ilija Markotić, načelnik Općine Gundinci. Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana, svojim je pozdravnim govorom svečano otvorio natjecanje.

Orači su svoju vještinu slaganja brazdi pokazali na obradivim površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Nikole Jankovića iz Gundinaca.

Budući da je riječ o 14. natjecanju, mnogi su sudionici već stekli zavinu razinu znanja, umijeća i vještina te suci Branko Pilaš, Dario Šimenić i Tomislav Koturić nisu imali lagan posao. Ipak, nakon obilaska parcela, unosa i obrade podataka odlučeno je da je pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka Stjepan Vučković iz Prnjavora, a pobjednik u kategoriji plugova premetnjaka Dražen Lozić iz Gundinaca. Pobjedom na županijskom natjecanju Lozić i Vučković dobili su čast predstavljati Brodsko-posavsku županiju na 15. natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 2. rujna 2017. u Gradu Zagrebu.

Bogati nagradni fond osigurali su sponzori: Brodsko-posavska županija, Poljoprivredni institut Osijek, Agroglas, BASF, Pioneer, Poljoopskrba međunarodna trgovina, Belchim, Timac Agro i Bayer. Nakon dodjela nagrada i priznanja priređen je svečani ručak za natjecatelje, sponzore, organizatore i sve posjetitelje. Dobro raspoloženje uz pjesmu i zvuk slavonske tamburice nastavljeno je do kasnih popodnevnih sati.

- Stjepanu i Draženu želimo dobro oranje i ravnu brazdu na predstojećem državnom natjecanju - poručio je na kraju Dario Đurđević, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi i jedan od glavnih organizatora ovog natjecanja.

Inače, najmlađi natjecatelj bio je Mato Karavidović iz Gundinaca (14 godina), a najstariji Josip Dorić iz Svilaja (76 godina), koji je bio konkurencija unuku Mateju Doriću (20).R.S.

Najbolji orači

l U KATEGORIJI PLUGOVA RAVNJAKA:

1. Stjepan Vučković (Prnjavor)

2. Ivan Petričević (Bodovaljci)

3.Dalibor Mahovac (Bodovaljci)

l U KATEGORIJI PLUGOVA PREMETNJAKA:

1. Dražen Lozić (Gundinci)

2. Ivan Karavidović (Gundinci)

3. Damir Mikleušević (Mala Kopanica)

Najmlađi orač bio je Mato Karavidović iz Gundinaca (14), a najstariji Josip Dorić iz Svilaja (76)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike