Osijek
TESTIRANJE APLIKACIJE

Prelazak pruge u virtualnoj stvarnosti
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

“Znam, razmišljam, sudjelujem. Sigurnost počinje sa mnom”, krilatica je poučnog projekta pod nazivom “Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima”, koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. - 2020. Nositelj je ove akcije Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a sve je osmišljeno s ciljem educiranja mladih putem tehnologije.

Tako je testiranje aplikacije koja je bazirana na korištenju virtualnih naočala održano u četvrtak u Informativnom centru PU osječko-baranjske u trgovačkom centru “Mall Osijek”, gdje su volonteri Crvenog križa, ali i brojni znatiželjni posjetitelji isprobali siguran ili rizičan prelazak željezničke pruge u virtualnoj stvarnosti.

Voditeljica Iva Anić, ujedno i stručna suradnica Fakulteta prometnih znanosti, objasnila je kako je aplikacija još u doradi, ali unatoč tome impresivno i realistično dočarava brzinu vlaka i riskantnost nestrpljivih prelazaka željezničke pruge na cestovnim prijelazima.

- Čekanje pred branikom i nije toliko dugotrajno, to je više naš subjektivni dojam ako nam se nekamo žuri. Tako smo izmjerili da vozači i pješaci pred branikom čekaju najviše dvije do tri minute, a ako prolaze dva vlaka, četiri do pet minuta, što i nije toliki gubitak vremena. Bolje je malo zakasniti nego riskirati pa stradati kao na aplikaciji - istaknula je Anić. Dodala je kako godišnje nestrpljivi vozači polome 500 branika, dok zbog nestrpljivosti na željezničkim prijelazima strada do 30 osoba. Anić je naglasila da se zaustavni trak vlaka kreće od 800 do 1500 metara, pa se vozačima i pješacima lakše zaustaviti na nekoliko minuta nego ugroziti život sebi i drugima. M. Mandić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike