Osijek
SURADNJA SA ZAJEDNICOM TEHNIČKE KULTURE

Arhivu darovano računalo iz 1991.
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Državni arhiv u Osijeku i Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije u četvrtak su predstavili svoju buduću bliskiju suradnju kada je riječ o očuvanju, zaštiti i predstavljanju pisane baštine te razvoja tehnike kao osnove za stvaranje suvremenih zapisa u 20. stoljeću.

Predstavnici Zajednice tehničke kulture, njezin predsjednik Marin Kordić i nekadašnji dugogodišnji tajnik Ladislav Keler darovali su Državnom arhivu računalo iz 1991. koje je služilo za potrebe Hrvatske vojske. Kako je rekao ravnatelj Državnog arhiva, dr. sc. Dražen Kušen, to računalo ima memorijsku vrijednost, a važno je i zbog elektroničkih zapisa povijesne važnosti iz vremena obrane grada u Domovinskom ratu. Njegova dodatna vrijednost jest činjenica što je još uvijek u operativnom stanju i s funkcionalnim programom za čitanje i obradu podataka iz tog razdoblja.

- To znači da ćemo sutra, kada budemo preuzimali gradivo s elektroničkim zapisima iz tog vremena, imati tehničku mogućnost njihova funkcionalnog čitanja i prebacivanja na neki drugi medij - istaknuo je Kušen.

Dodao je kako je druga točka njihove suradnje preuzimanje arhivskog gradiva koje je nastalo pod okriljem Zajednice tehničke kulture, njegova stručna obrada i omogućivanje njegova korištenja svim zainteresiranim korisnicima. Ove dvije institucije koje djeluju u Tvrđi planiraju i pripremaju zajedničku izložbu kojom bi bio predstavljen razvoj tehnike zapisivanja automatske obrade podataka tijekom 20. stoljeća, od mehanografskih (bušene kartice), magnetnih zapisa (diskovi, vrpce, diskete) do današnjih optičkih medija. Ta bi se izložba, prema najavama, mogla ostvariti iduće godine. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike