Ekonomija
ALARMANTNO

U Europskoj uniji dnevno se zatvori čak 1000 farmi
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
U posljednjem desetljeću izgubljeno je 3,8 milijuna farmi, navodi Marijana Petir

Specijalno izvješće Europskog revizorskog suda "Potpora EU-a mladim poljoprivrednicima trebala bi biti bolje usmjerena na poticanje učinkovite obnove generacije", pokazuje zabrinjavajuće podatke o situaciji u europskoj poljoprivredi te mora biti okidač za korjenite promjene usmjerene prema očuvanju ruralnih prostora i poljoprivredne proizvodnje, ističe hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir.

Kako Petir nadalje navodi Hrvatska i Europska unija u cjelini svjedoče snažnoj depopulaciji ruralnih područja te smanjenju broja poljoprivrednika.

“U posljednjemu desetljeću Europska unija izgubila je 3,8 milijuna farmi, što znači da se čak tisuću farmi zatvori svakoga dana. Samo su dvije države članice uspješne u poticanju mladih poljoprivrednika, a to su Poljska i Austrija, gdje je postotak mladih poljoprivrednika u ukupnoj populaciji poljoprivrednika iznad 10 %. Na razini Europske unije u razdoblju od 2007. do 2020. godine predviđeno je 15,7 milijardi eura pomoći mladim poljoprivrednicima u okviru 2. stupa ZPP-a, dok je u okviru 1. stupa ZPP za njih u razdoblju od 2014. do 2020. namijenjeno 2,6 milijardi eura. Izvješće Europskog revizorskog suda utvrdilo je da taj novac ne postiže željene rezultate. Cilj pomoći mladim poljoprivrednicima generacijska je obnova, ali nema značajnijih pokazatelja da su europska sredstva pomogla ostvarivanju toga cilja”, navodi između ostalog Petir.

Također dodaje i kako se “potrebe mladih poljoprivrednika do sada se nisu pažljivo slušale i to se mora promijeniti, jer se broj mladih poljoprivrednika s 3,3 milijuna 2005. godine smanjio na 2,3 milijuna 2013. godine, dok se u istom razdoblju ukupan broj poljoprivrednika smanjio s 14,5 na 10,7 milijuna”.

Zastupnica Petir ističe i kako u Hrvatskoj svjedočimo depopulaciji ruralnih područja i odlasku mladih te da bi Vlada RH hitno trebala pronaći kvalitetna rješenja kako bi se zaustavilo napuštanje naših sela.

"Mladim poljoprivrednicima treba osigurati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i povoljne kamate na kredite kako bi se odlučili na investicije i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Potrebno je poticati gradnju obiteljskih kuća na selu te osigurati primjerenu društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu kako bi mlade obitelji ostale živjeti u ruralnom prostoru", pojašnjava Petir i podsjeća da je u okviru mjera ruralnog razvoja osigurano za mlade poljoprivrednike koji udovoljavaju uvjetima do 50.000 eura nepovratnih sredstava, no, napominje ona, sam novac po sebi nije dovoljan ako se ne primijeni set mjera i ne uvede red na tržište te suzbije nepoštena trgovačka praksa kako bi poljoprivrednici mogli prodati i naplatiti svoj proizvod te živjeti od svog rada.

Zdenka RUPČIĆ

3,3

milijuna mladih poljoprivrednika bilo je u EU 2005. godine

2,3

milijuna mladih poljoprivrednika bilo je u EU 2013.

Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana