Mozaik
DARKO TUŠKAN, KASKADER RODOM IZ VUKOVARA

Uživao sam radeći na trilogiji “Matrix”, a od svih suradnika najviše me se dojmio Jackie Chan
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
Kaskaderstvom se planiram baviti dok god to budem mogao raditi

Darko Tuškan cijenjeni je kordinator kaskaderskih scena na filmu i televiziji te dugogodišnji kaskader sa zavidnom karijerom u kojoj je radio na hit-filmovima, među kojima je bila i trilogija “Matrix”.

Rodom je iz Vukovara, a već 40 godina živi i radi u Australiji. Član je Hrvatskog kaskaderskog društva.

Iza vas je 28 godina karijere kaskadera. Kako je sve počelo?

- Kaskaderstvom sam se počeo baviti s 28 godina, no predispoziciju za ulazak u taj svijet dalo mi je prethodno dugotrajno bavljenje karateom i džudom kojima se bavim od svoje 12. godine. Trenirati i raditi počeo sam u Melbourneu s grupom od 15 ljudi, a vodio nas je jedan od najvećih i najboljih kaskaderskih koordinatora Chris Anderson, kojeg i dandanas gledam kao uzor. Od petnaestorice spomenutih kolega, u industriji nas je do sad ostalo samo petero. Profesionalno kaskaderstvo, moram priznati, nije za svakoga.

Koji su vam filmovi, serije, reklame..., bili omiljeni i zašto?

- Film „Matrix“ mi je jedan od dražih, jer se na tom projektu pokazala konkretna revolucija u načinu kreativnog, umjetničkog načina snimanja i rada veličanstvenih, dobro osmišljenih kaskaderskih scena. Kao zahtjevni projekt tražio je mnogo pripreme oko kompleksnih glumačkih i kaskaderskih radnji na različite kaskaderske načine (specijalnosti). TV serija „The Pacifik“ ratni je film koji je bio sniman više od devet mjeseci, a radilo se na zahtjevnim i velikim koreografijama borbenih scena. Film „Street Fighter 2“, akcijski film s Jean-Claudeom Van Dammeom, u kojem sam imao koreografiju borbe dublirajući pokojnog glumca Raula Juliju (Gomez iz filma „Obitelj Addams“). Film „Policijska priča 2“ i „Gospodin Dobričina“, akcijske komedije s legendarnim Jackiejem Chanom, zato što je rad s njime bilo fantastično iskustvo. Reklama za Rexonu nazvana „Stunt City“, zato što je bila puna akcijskih kaskaderskih scena s različitim kaskaderskim vještinama. U njoj sam letio viseći i držeći se ispod helikoptera kao da tako putujem na posao, a ne tramvajem.

Kamo Vas je sve odveo Vaš posao?

- Kaskaderski rad vodio me diljem svijeta, obišao sam cijelu Australiju koja je kao kontinent veća od Europe, na Tasmaniju, Tajland, Kinu, pa i u Hrvatsku na Luc Bessonov projekt „Odmetnici“ (Renegades).

Koliko dugo živite u Australiji?

- U Australiju, u Melbourne, s ocem sam došao 1969. godine, s osam i pol godina. Kasnije sam se radi većeg obujma posla preselio na Gold Coast, u državu Queensland.

Dolazite li često u Hrvatsku, odnosno u Vukovar?

- Od odlaska u Australiju, rodno mjesto posjetio sam tek 1981. Nakon toga tek 2014., kada sam došao kao predavač stručnog predavanja pod nazivom „Profesionalna sigurnost na filmskom SET-u“ na 61. Pula Film Festivalu. Od tada jednom godišnje dolazim podučavati i voditi kaskaderske treninge, radionice i druga predavanja za kaskadere u suradnji s profesionalnom udrugom - Hrvatsko kaskadersko društvo. Tada također odlazim i u svoj rodni kraj, u moj Vukovar, jer srce mi ima tu želju i potrebu.

Jeste li radili s nekim velikim zvijezdama i tko vas se najviše dojmio?

- Kao što sam već spomenuo, radio sam sa velikim imenima kao što su skromni i profesionalni glumac Keanu Reeves u sva tri nastavka trilogije Matrix, Sir Anthony Hopkins, Russell Crowe, Jean Claude Van Damme, Kylie Minogue, Geoffrey Rush, Sean Penn i mnogi drugi. No, od svih mi se najviše dojmio Jackie Chan kao veliki profesionalac i osoba s velikim susretljivim srcem. U njegovoj blizini osjećate poštovanje prema svim filmašima, što pokazuje na svoj osebujan, kulturan, veseo, ugodan i jednostavan način rada. Slično iskustvo s njim imaju kolege diljem svijeta.

Što mislite o Goranu Stjepanoviću kao kolegi?

- S Goranom Stjepanovićem sam se upoznao preko kolege u Canadi. U glavnom komuniciramo preko Facebooka i telefona... Gledam na kaskadere kao na braću i sestre, bez obzira na to s koje strane svijeta dolazili na filmski projekt. Nerijetko jedni drugima stavljamo svoje živote u ruke s punim povjerenjem. To je poseban način života i zato se tako odnosimo jedni prema drugima.

Kakve projekte pripremate do kraja godine?

- Odmah nakon povratka iz Vukovara, napuštam Hrvatsku i vraćam se u Queenslannd. Tamo me čeka rad na novoj dječjoj SF TV seriji „The Bureau of Magical Things“, što je zapravo koprodukcija Njemačke i Australije. Ispunjena je magičnim kaskaderskim scenama, a snimanje završava u prosincu 2017. godine. Za kraj bih dodao da se kaskaderstvom planiram baviti dok god to budem mogao raditi, jer to je moje životno opredjeljenje.

Tanja KVORKA

član

HRVATSKOG KASKADERSKOG DRUŠTVA

Najčitanije iz rubrike