TvObzor
EMMY 2017.: PREDVIĐAMO DOBITNIKE PRESTIŽNIH TV NAGRADA

Držimo palčeve za debitante, ova dodjela treba osvježenje
Objavljeno 21. srpnja, 2017.

Glumci Anna Chlumsky (“Potpredsjednica”) i Shemar Moore (“Zločinački umovi”) prošlog su tjedna pročitali nominacije za prestižne televizijske nagrade Emmy, čija će 69. dodjela biti održana 17. rujna pod redateljskom palicom komičara Stephena Colberta, uz prijenos na CBS-u. Odmah na početku moram priznati da su ovo jedne od najkorektnijih nominacija unazad nekoliko godina, ali i prilično očekivane, s obzirom na to da sve više velikih holivudskih faca stiže na male ekrane.

Westworld – siguran dobitnik?

Zanimljivo je kako su ovogodišnje nominacije za najbolju humorističnu seriju gotovo identične onima od prošle godine, jedino što su “Transparentno” zamijenili debitantskom serijom “Atlanta”. Nakon višegodišnje dominacije “Moderne obitelji” (od prve do pete sezone), prethodne dvije godine zlatni kipić odnijela je “Potpredsjednica” (za četvrtu i petu sezonu). Tu su još “Pomalo crno”, “Majstor ničega”, “Silicijska dolina” i “Neslomljiva Kimmy Schmidt”. Predviđam da će nagradu treću godinu uzastopno dobiti “Potpredsjednica”.

Za razliku od humorističnih serija, u kategoriji dramskih čak je pet noviteta od ukupno sedam serija. Prošlogodišnja pobjednica “Igra prijestolja” ove godine nije mogla biti nominirana, jer je nova sezona počela tek neki dan, a jedine ponovljene nominacije su one za “Kuću od karata” i “Nazovi Saula”. Noviteti su “The Crown”, “Stranger Things”, “Sluškinjina priča”, “To smo mi”, i spomenuti “Westworld”. Ovdje se kao jedini logični dobitnik nameće favorit “Westworld”, ali s Akademijom se nikad ne zna. Znamo da je megapopularna “Igra prijestolja” primila prvi kipić tek za petu sezonu.

Kad je riječ o glavnom glumcu u komediji, nekako mi je najizglednije da će Akademija ponovno igrati na sigurno i treću godinu zaredom uručiti nagradu Jeffreyju Tamboru za ulogu u seriji “Transparentno”. Od debitanata na ovogodišnjim nominacijama tu su Zach Galifianakis (“Baskets”) i Donald Glover (“Atlanta”), a od starosjedioca još i Anthony Anderson (“Pomalo crno”), Aziz Ansari (“Ničiji gospodar”) i William H. Macy (“Besramnici”).

Ostali bez nominacije

Ni kod glavnih glumica u humorističnoj seriji ne očekuje se previše iznenađenja. Emmyja u ovoj kategoriji čak pet godina zaredom primala je Julia Louis-Dreyfus (“Potpredsjednica”), s tim da bih osobno volio da ove jeseni vodstvo preuzmu ili Allison Janney (“Mamica”), ili Pamela Adlon (“Better Things”). Nominirane su još i Jane Fonda i Lily Tomlin (glavne glumice u komediji “Grace i Frankie”), te Ellie Kemper (“Neslomljiva Kimmy Schmidt”) i Tracee Ellis Ross (“Pomalo crno”).

Prošlogodišnji slavljenik u kategoriji najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji, Rami Malek iz “Mr. Robota”, ove godine nije nominiran, ali ovaj put na listi je legendarni Anthony Hopkins (“Westworld”). Rekao bih da je gospodin Hopkins siguran dobitnik, jer tko bi se normalan usudio dodijeliti nagradu nekom drugom? Premda me ni takav preokret ne bi iznenadio. Nominirani su još Milo Ventimiglia i Sterling K. Brown (otac i sin u seriji “To smo mi”), Bob Odenkirk (“Nazovi Saula”), Matthew Rhys (“Amerikanci”), Liev Schreiber (“Ray Donovan”) i Kevin Spacey (“Kuća od Karata”).

Nakon što je prošle godine konačno pokupila nagradu za višestruku ulogu klonova u seriji “Siročad”, Tatiana Maslany ove godine ponovno nije nominirana, a konačno su i precijenjene Claire Danes iz “Domovine” i Taraji P. Henson iz “Imperija” ostale bez nominacije. Ponovno su nominirane Viola Davis (“Kako se izvući s ubojstvom”), Keri Russell (“Amerikanci”) i Robin Wright (“Kuća od karata”), a debitantice su Claire Foy (“The Crown”) i Evan Rachel Wood (“Westworld”). Nekako si mislim da će jedna od dvije debitantice pokupiti Emmyja, iako me ne bi čudilo ni da pobjednicom ponovno proglase Violu Davis nakon što je pretprošle godine prvi put osvojila tu prestižnu nagradu.

Piše: Adrian ANDREJEK
Najčitanije iz rubrike