Sport
TOUR DE FRANCE

Roglič s letaonica otišao na bicikl i slavio u 17. etapi
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Slovenija ima čovjeka koji je osvojio etapu na najzahtjevnijoj i najprestižnijoj biciklističkoj utrci na svijetu - Tour de Franceu. To je uspjelo Primožu Rogliču (LottoNL-Jumbo) koji je slavio na 17. etapi Toura voženoj u srijedu od La Murea do Serre-Chevaliera u dužini od 183 kilometra. Roglič je osvojio tešku etapu s dva uspona najviše kategorije, a Britanac Chris Froome (Sky) zadržao je žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku.

Biciklist iz Trbovlja je zanimljiv lik, Roglič je u domovini bio poznat kao perspektivni skijaš-skakač, a skakaonice i letovi bili su njegov život do 2011. godine. Sa Slovenijom je u skijaškim skokovima bio čak i momčadski juniorski svjetski prvak, no s letaonica je prešao na bicikliranje i ponovno je vrlo dobar. U srijedu je u Francuskoj postao prvi Slovenac u povijesti koji je ostvario etapnu pobjedu na Tour de Franceu.

Roglič se odvojio 34 kilometra prije cilja i šest kilometara prije završetka posljednjeg uspona u etapi, te na vrh Galibier stigao s minutom i 30 sekundi prednosti pred skupinom pratitelja u kojoj su bili Froome i još trojica iz skupine vodećih u ukupnom poretku. Roglič je u završnom spustu bez problema zadržao stečenu prednost i svojoj prošlogodišnjoj pobjedi na pojedinačnom kronometru na utrci Giro d'Italia dodao još jedan etapni trijumf na Grand Tour natjecanjima. Slavio je na velikom Tour de Franceu, gdje svaka etapna pobjeda ima posebnu težinu. Kolumbijac Rigoberto Uran (Cannondale Drapac) bio je drugi, a Froome treći. Froome (73.27:26 sati) ostao je na vrhu poretka u ukupnom vodstvu, a najbliži pratitelji Uran i Bardet su na 27 sekundi zaostatka

Hrvatski biciklist Kristijan Đurasek (UAE Team Emirates) na cilj 17. etape stigao je kao 35. zaostavši za Rogličem 16.43 minute, koliko je bio i zaostatak Roberta Kišerlovskog (Katjuša Alpecin) na 45. mjestu. U ukupnom redoslijedu Kišerlovski je na 36. mjestu, a Đurasek na 48. I. Li.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike