Sport
SP U VODENIM SPORTOVIMA

“Barakude” uz puno muke dobile Ruse
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Vaterpolisti Hrvatske upisali su i drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, no do očekivanih bodova protiv Rusije došli su uz puno muke. Nisu “barakude” uspjele ponoviti odlično izdanje iz prvog kola protiv SAD-a te su tek u posljednje dvije četvrtine zaigrale bolje i slomile otpor Rusa. Time su ipak stigli i do druge pobjede, kojom su osigurali prvo mjesto skupine i izravan plasman u četvrtfinale.

Od samog početka susreta nije krenulo dobro za naše vaterpoliste, nikako nisu mogli pronaći put do ruske mreže, a ni obrana nije bila na razini kao iz ogleda s Amerikancima. S tri obrane vratara Ivanova na početku dvoboja Rusi su dobili dodatnu sigurnost, koju su još više podigli Nagaev i Ashaev donijevši im vodstvo 2:0, što je natjeralo izbornika Ivicu Tucaka na minutu odmora u 6. minuti. Prve tri situacije s igračem više ostale su nerelizirane, tek je Sukno u 7. minuti konačno realzirao četvrtu takvu priliku i prvi put svladao Ivanova. No, na prvi odmor Rusi su otišli s “plus dva” (3:1) zaslugom Suchkova. Pokušao je Tucak u drugoj četvrtini i s promjenom vratara, no ni to nije djelovalo. Napad je i dalje “štekao”, o čemu svjedoči i samo jedan gol u 11 minuta, a tu je statistiku malo popravio Joković smanjivši s igračem više na 3:2. Zabijali su potom Nagaev za Rusiju te Šetka iz kontre za nas, nakon čega su Rusi odmaknuli na najveću prednost (6:3) pogodcima Bugajčuka i Lisunova. Silovitim golom Sukna s igračem više ipak je Hrvatska na veliki odmor otišla s “minus dva” te nadom kako će u preostale dvije četvrtine podići igru.

To se dogodilo već u trećoj dionici, u kojoj je na vrata ponovno stao Bijač i dao veliki doprinos hrvatskom preokretu. Skupila je hrvatska “jedinica” čak četiri obrane u tih osam minuta, što je dalo krila i suigračima u napadu. S dva pogotka Jokovića te jednim Fatovića Hrvatska je u 22. minuti prvi put povela (7:6), a minimalnu prednost (8:7) zadržala je i na kraju te četvrtine. I u posljednjoj četvrtini Rusima je pripao prvi napad, no nisu ga realizirali, a nakon dvije grede naših (Sukno, Šetka) Joković je konačno u 27. povećao na 9:7. Imali smo nakon toga i igrača više za “plus tri”, ali su i Rusi imali istu priliku za izjednačenje, da bi tek gol Vukičevića minutu i 22 sekunde prije kraja donio konačno olakšanje i pobjedu 10:8. U pomalo nervoznoj završnici crvene su kartone zbog prigovora dobili izbornik Tucak i Lončar, nakon grubog prekršaja na njemu, no najvažnije je ipak da su bodovi upisani te tako osiguran izravan plasman u četvrtfinale.

Hrvatski vaterpolisti sljedeću utakmicu u skupini igraju u petak, a suparnik je Japan (13.30 sati).

Goran ROGULJIĆ
Rusija                      8
Hrvatska                  10

BUDIMPEŠTA - Hajos Alfred Complex. Gledatelja: 1000. Suci: Koryzna (Poljska) i Ohme (Njemačka).

RUSIJA: Statsenko, Lazarev, Vasiljev, Dereviankin, Bugajčuk 1, Ashaev 1, Merkulov 1 (1), Nagaev 2, Suchkov 1, Kholod, Lisunov 2, Shepelev, Ivanov (6 obrana).

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 4, Buljubašić, Vukičević 1, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka 1, Garcia, Marcelić.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 3:1, 3:3, 1:4, 1:2

PETERCI: Rusija 1-1, Hrvatska; IGRAČ VIŠE: Rusija 1-9, Hrvatska 7-13.

Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike