Svijet
TAJNI SASTANAK TRUMPA I PUTINA

Jesu li i Trump i Putin zemlju dijelili “na salveti”?
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin imali su još jedan razgovor za koji se dosad nije znalo, na marginama summita G20 u Hamburgu, potvrdio je izvor iz Bijele kuće, ali je rekao da se radilo samo o kratkom razgovoru, a ne i drugom službenom susretu.

Ta vijest odmah je potaknula pitanja o sadržaju njihova razgovora, o osobama koje su mu nazočile i razlogu zbog kojeg to nije objavljeno prije. “Insinuacije da je Bijela kuća pokušala sakriti drugi susret su lažne, zlonamjerne i apsurdne”, rekao je dužnosnik. Američko-ruski susreti pod povećalom su javnosti zbog optužbi da su Rusi bili umiješani u Trumpovu predsjedničku kampanju. Trump se vrlo brzo oglasio na Twitteru.

Washington Post donosi vijest da se taj drugi, nespomenuti sastanak održao usred svečane večere s liderima svih zemalja sudionica. Kako je pojasnio jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije, koji je želio ostati neimenovan, Trump je u jednom trenutku ustao sa svoje stolice i odšetao do Putina te sjeo pokraj njega. Trump je bio sam, a uz Putina je bio njegov prevoditelj.

O čemu su točno razgovarali zasad nema informacija, ali Washington Post navodi da je druženje o kojemu javnost službeno nitko nije izvijestio potrajalo sat vremena. Jesu li razgovarali o Siriji i dogovarali podjelu zemlje kao što su to nekada na našim prostorima predsjednici radili crtajući zemlje 'na salveti', nije poznato.

Kao što je poznato, dvojica lidera su tijekom svog službenog susreta razmijenila mišljenje o brojnim temama, pa i o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore s ciljem da dovedu upravo Trumpa do pobjede. Taj je sastanak održan nekoliko sati prije svečane večere i novog susreta i trajao je više od dva sata.

Prema pisanju američkih medija, sudionici večere su opisali kako su bili zaprepašteni i zbunjeni prizorom koji im se odvijao pred očima. Ipak, nisu bili dovoljno blizu Trumpa i Putina da bi mogli čuti o čemu razgovaraju. E.Soudil/H

UZ DVA PREDSJEDNIKA RAZGOVOR JE ČUO SAMO JEDAN ČOVJEK

Sudionici večere naveli su da je Trump na večeru sa sobom doveo samo prevoditelja s japanskog, s obzirom na to da je prema protokolu sjedio uz japanskog premijera Shinza Abea. Stoga je i odšetao do Putina sam, a prijevod je obavljao isključivo Putinov čovjek. Visoki dužnosnik jedne europske države čiji je čelnik bio na svečanoj večeri za Washington Post kaže kako nije neuobičajeno da se u ovakvim prigodama pojedini lideri povuku sa strane kako bi razgovarali u četiri oka, ali priznao je da su Trump i Putin ipak nešto drugačiji slučaj. New York Times piše kako o ovom razgovoru s američke strane nije sastavljena baš nikakva službena zabilješka.

Najčitanije iz rubrike