Osijek
IVICA ZAVRŠKI, ČELNIK VIJEĆA GČ GORNJI GRAD:

Prijavit ćemo vlasnike zgrada koje su opasne za prolaznike
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Otkada postoji akcija čišćenja središta grada, uklonjeno je već 40-ak objekata

Stari/novi predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornji grad diplomirani je pravnik Ivica Završki, koji je tu dužnost obavljao i prije, a do njegova izbora došlo je nakon što je dosadašnji nositelj te dužnosti Hrvoje Žanić dao ostavku zbog preseljenja u drugu osječku gradsku četvrt.

Razlog ove smjene, kako su nam objasnili na Trgu Lava Mirskog 1, pravne je naravi jer netko tko (više) ne živi na poručju određene gradske četvrti ne može obnašati dužnost čelnika kvartovskog vijeća niti biti njegovim članom.

Završki je najavio da će Vijeće Gradske četvrti Gornji grad više pozornosti pokloniti podizanju prijava protiv nesavjesnih fizičkih i pravnih osoba koje prema Komunalnom redu Grada Osijeka imaju obvezu održavati pročelja i zgrade u takvom stanju da nisu opasnost za ljude.

- S obzirom na to da je do sada to uglavnom završavalo tako da su svi uredno dobivali opomene, a štukatura je i dalje padala po glavama ljudi, mi od jesenas kanimo ozbiljnije krenuti s prijavama i očekujemo od gradskih službi da prekršajni sudovi počnu ozbiljnije kažnjavati nesavjesne vlasnike zgrada. Kada god smo podnosili prijave i kažnjavali, napuštene zgrade su rušene, pročelja obnavljana te su postavljani novi krovovi. Iznenada je svatko pronašao novac kako bi popravio ili uklonio oštećeno pročelje odnosno ruševnu zgradu. Obično su u pitanju osobe koje u tim nekretninama ne žive, a vrlo često je vlasnik država - istaknuo je Završki.

Novi predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornji grad pokazao nam je i katalog koji sadrži sve sporne zgrade s kojih otpada žbuka, napuštena zdanja, ruševine i divlja odlagališta u središtu Osijeka. Dodao je da otkada postoji akcija čišćenja središta grada od napuštenih zgrada opasnih za život, uklonjeno je već četrdesetak objekata.

Gradska četvrt Gornji grad otvorena je prema prijedlozima i pritužbama građana koji se mogu javiti e-poštom (gornjigrad@osijek.hr) i telefonom (031 321 312) ili doći osobno na adresu Trg Lava Mirskog 1.

Draško CELING
U STROSSMAYEROVOJ STAZA ZA BICIKLE I NAPLATA PARKIRANJA

U Gradskoj četvrti Gornji grad najavili su nam da uskoro počinje gradnja dvosmjerne biciklističke staze u Strossmayerovoj ulici na potezu od kafića Viktorija do Trga Ante Starčevića te jednosmjerne biciklističke staze na obje strane iste ulice između Rokusa i Waldingerove. Osim toga, parkirališna mjesta posred Strossmayerove mogla bi ući u sustav naplate kao kompenzacija koncesionaru za parkirališna mjesta u Jägerovoj koja bi pripala Filozofskom fakultetu. Prema riječima Završkog, tom rokadom najzadovoljniji bi trebali biti učenici OŠ Franje Krežme koji bi od 1. rujna mogli ponovno imati nastavu tjelesnog na svome školskom igralištu.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike