Osijek
MINISTAR RADA PREDSTAVIO VLADINE MJERE ZAPOŠLJAVANJA

Pavić: Poticanjem zapošljavanja mladih želimo zaustaviti iseljavanje
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi RH, boravio je u srijedu u Osijeku. Primarni je razlog njegova posjeta bio sudjelovanje na radionici “Podrška programima usmjerenim mladima”, ali se u razgovorima sa županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Ivanom Vrkićem govorilo i o programu “Zaželi”, vezanom uz zapošljavanje žena, jer one i u županiji i u Osijeku čine 60 posto nezaposlenih.

Ministar je stoga podsjetio kako je za nedavno održanog Savjeta za Slavoniju i Baranju i Srijem premijer lansirao program “Zaželi” kojim se namjerava zaposliti tri tisuće žena na ruralnim područjima koje će, svaka zasebno, pomagati po četirima starijim kućanstvima u nepovoljnom položaju i tako dosegnuti ukupno 12 tisuća kućanstava.

- Razgovarali smo i o drugim radionicama i projektima u okviru zapošljavanja mladih iz programa Europskog socijalnog fonda - rekao je ministar, naglasivši kako je pitanje odlaska mladih iz Hrvatske (ipak) širi problem od zapošljavanja.

- To je nacionalno pitanje koje obuhvaća demografske i ekonomske mjere. Zato uz pokrenut program “Od mjere do karijere”, kojim se potiču mjere aktivne politike zapošljavanja, postoje i programi lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, program aktivnosti za osnivanje centara za mlade koji će mladim osobama, uz povećanja životnog standarda, osigurati dodatne kompetencije.

- Svjesni smo situacije i trendova, te bez euforije radimo na projektima iz Europskoga socijalnog fonda, koji su namijenjeni populaciji mladih i mogu osigurati ostanak mladih na ovome području - istaknuo je Pavić.

Na dodatni upit može li povećanje plaća biti mjera koja će zaustaviti napuštanje Hrvatske, ministar je odgovorio kako je pitanje visine plaće pitanje tržišta.

- No, dakako da država radi maksimalno na tome da standard u Hrvatskoj raste i upravo iz Europskog socijalnog fonda razvijamo projekte kojima bismo omogućili što veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada kako bi mladi mogli konkurirati za što bolja radna mjesta. D. Kuštro

VRKIĆ I ANUŠIĆ S MINISTROM

Gradonačelnik Ivan Vrkić upoznao je ministra Pavića sa specifičnom situacijom u Osijeku, posebice vezanom uz broj nezaposlenih s jedne strane i nedostatkom određenog kadra s druge strane, što ima izravni vezu s (ne)mogućnošću otvaranja novih radnih mjesta u Osijeku.

Za župana Anušića projekti zapošljavanja još su jedan dokaz da se Projekt Slavonija počinje realizirati. “Ono što je bitno je da mi moramo biti inicijatori i partneri u svim tim projektima, te surađivati kako bi se oni mogli realizirati. Stoga Osječko-baranjska županija koordinira sve jedinice lokalne samouprave da budu spremne za ovakve mjere”, naglasio je župan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike