Osijek
ZAŠTIĆENA ČEPINSKA AUTOHTONOST

Čepinski kupus poznat još u Rimskom Carstvu dobio jamstveni žig
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Čepinski kupus kao brend je zaštićen, a zaštitili su ga Udruga Čepinski kupus i Općina Čepin pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo preko “Jamstvenog žiga Čepinski kupus”. Inicijativu za zaštitu jedinstvenog svježeg kupusa s područja Čepina, pod čijim imenom često prekupci kriju i prodaju sortu koja to nije, pokrenula je Udruga u suradnji s Općinom i načelnikom Draženom Tonkovcem u ime proizvođača.

O tim novostima i cijelom projektu izvijestili su jučer na konferenciji za novinare predsjednica udruge “Čepinski kupus” mr. sc. Lara Liović, načelnik Dražen Tonkovac sa zamjenicima Ivanom Zrnom i Matejom Kalajžić i direktor Urednosti i Komunalca Željko Barišić.

- Zahtjev za korištenje jamstvenog žiga mogu podnijeti samo proizvođači s područja administrativne granice Općine Čepin koji su istodobno i članovi Udruge “Čepinski kupus”. Članstvo u Udruzi bitan je uvjet za stjecanje prava korištenja jamstvenog žiga, a Pravilnik o proizvodnji čepinskog kupusa već je napravljen i nalazi se u Službenom glasniku Općine Čepin (god.23, br.1, od 26.01.2017.) pa pozivamo sve zainteresirane sumještane Čepina, Čepinskih Martinaca, Čokadinaca, Beketinaca i Livane ako se žele baviti uzgojem čepinskog kupusa da nam se jave i učlane u Udrugu kako bi na jesen mogli napraviti sljedeći korak iz projekta - brendiranje čepinskog kupusa - rekla je Lara Liović, dodajući kako ovim putem svima zahvaljuju na podršci i vjeri u čepinski kupus koji smatraju kao svoju zajedničku “poljoprivrednu baštinu” i ujedno je procijenila kako će ovaj projekt donijeti i nova radna mjesta.

Tonkovac je najavio kako je sljedeći korak brendiranje i zaštita izvornog podrijetla, a na ovom projektu radi se već dvije godine u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. “Konačno se rješava problem čepinskog kupusa i onoga što će on u budućnosti biti kada se napravi Agrozona i laboratorij i kada se krene u ozbiljniju proizvodnju kako običnog, tako i kiselog kupusa iz Čepina po kojem je bio poznat čak i u Rimskom Carstvu”, kazao je Tonkovac. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike