Regija
BISER SLAVONIJE

Cijeli su Vinkovci arheološka atrakcija
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Dva bisera krajnjeg slavonskog istoka, Vinkovci i grad Vukovar, zauzela su mjesto među “20 top arheoloških destinacija Hrvatske”! Ta dva grada našla su se tako uz bok mjestima na obali Jadrana i UNESCO-ovih odredišta...

Riječ je o prvoj publikaciji nastaloj suradnjom sektora turizma i arheologije, a procjene kazuju da u svijetu oko 50 posto turista putuje – motivirano kulturom. Publikaciju, sa 100-tinjak bogato ilustriranih stranica, izdalo je Ministarstvo turizma, na hrvatskom i engleskom jeziku. Najstariji europski grad, Vinkovci, Colonia Aurelia Cibalae, predstavlja se u toj publikaciji kao područje s kontinuitetom naseljavanja više od 8000 godina. Cibale su rodni grad jedina dva rimska cara rođena na tlu današnje Hrvatske, braće Valentinijana I. i Valensa; u Cibalama su pogubljena i dva cibalitanska mučenika, Euzebije i Polion; spominju se, riječju i slikom, temelji ranoromaničke crkve i mlađa gotička crkva na Meraji; Arheološki park Sopot kao neolitički lokalitet s rekonstruiranih šest sopotskih kuća; ranokršćanski kompleks Kamenica na rubu grada... Arheološka atrakcija Vinkovaca jest i pronalazak kasnoantičke ostave, najveće u Hrvatskoj, srebrnog posuđa 2012. godine u blizini središta Cibala – komplet od 46 bogato ukrašenih predmeta teških nešto više od 36 kilograma, što je nalaz koji se uspoređivao sa Susovim blagom... Posude se restauriraju, a taj će proces potrajati sljedećih deset godina.

Također, potencijalnim se turistima prezentira Gradski muzej Vinkovci, koji svojim postavom priča priču o najstarijem kontinuiranom naselju u Europi i, među ostalim, pokazuje posudu Orion – najstariji indoeuropski kalendar, pronađenu 1978. godine.

S. Butigan

Istraživanja pokazuju da u svijetu oko 50 posto turista putuje motivirano kulturom

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike