Regija
ODBIJENICA ZA POSAO

Ne mogu u javne radove zato što su “mladi i zapošljivi”
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Sve predložene osobe dugotrajno su nezaposlene s evidencije našičkog HZZ-a, kaže načelnik Općine Podgorač Goran Đanić

PODGORAČ - Nedopustivo je da si neki činovnik daje za pravo odlučiti je li neka osoba mlada ili zapošljiva na tržištu rada. To je nepravedno, nije ljudski. Neću dopustiti da se manipulira i da se vrši diskriminacija mještana općine Podgorač u Osječko-baranjskoj županiji - rekao je načelnik Općine Podgorač Goran Đanić jučer na konferenciji za novinare, na kojoj je otvoreno pokazao da se ne slaže s politikom Regionalnog ureda HZZ-a Osijek koji procjenjuje opravdanost zahtjeva za sufinanciranjem zapošljavanja u javnim radovima.

Đanićevo nezadovoljstvo i paljbu izravnih kritika izazvala je negativna ocjena zahtjeva Općine Podgorač za zapošljavanje 35 osoba u programu javnog rada, a posebno ga je naljutilo obrazloženje “da su predložene osobe mlade i zapošljive na tržištu rada”. Načelnik Đanić odgovornim drži v.d. predstojnika Regionalnog ureda Antu Barukčića.

- Ne znam odakle pravo da se igra tuđim životima. Odakle mu pravo da diskriminira nekoga je li mlad ili star, sposoban ili nesposoban. Kriterije smo zadovoljili, a netko si je dao za pravo to poništiti – smatra Đanić.

Dodao je da su sve predložene osobe dugotrajno nezaposlene s evidencije našičkog HZZ-a te da nekima manjka nekoliko mjeseci rada da bi ostvarili pravo na mirovinu. Kako je rekao, potporu u rješavanju nastale situacije tražit će od resornog ministra, premijera, predsjednika Sabora i predsjednice.

Đanić je podsjetio da je Općina i u lipnju prošle godine iskazala interes za Program javnih radova. Međutim, pet mjeseci su čekali na odgovor koji je također bio negativan. U obrazloženju su naveli da “nije moguće odobriti zahtjev s obzirom na vremenske uvjete te da program ne može biti provediv do proljeća”.

- Nije primjereno da netko svojim negativnim mišljenjem pridonosi odlasku i raseljavanju mladih s područja općine Podgorač - zaključuje Goran Đanić.

Konferenciji za novinare je, uz Đanićeve suradnike, nazočilo i dvadesetak osoba koje su bile predviđene da se uključe u javne radove. Među njima je bio i Branko Greganić (55).

- Radio sam u IGM-u u Našicama koji se raspao i dobio sam otkaz. Prodajem zemlju da bih mogao platiti režije. Hrvatski sam branitelj i tražio sam posao svugdje, ali sam prestar sa svojih 55 godina. Supruga mi je lani umrla, ostao sam s troje djece koja su završila škole, ali nigdje ne rade. Tako da je situacija još teža - razočarano i ogorčeno komentirao je Greganić.

Upit o obrazloženju odbijenice za prijedlog sudionika javnih radova poslali smo i Anti Barukčiću, ali do zaključenja novina nismo dobili odgovor.

Snježana FRIDL

pritužba

OPĆINA ĆE SE OBRATITI DRŽAVNOM VRHU

Anica Babić (62)

nezaposlena

Do prije nekoliko mjeseci, dok suprug nije dobio mirovinu, živjeli smo bez primanja. Radila sam u Njemačkoj i u javnim radovima u Podgoraču. Treba mi još malo staža za mirovinu

Kata Gracer (52)

nezaposlena

Već sam radila u javnim radovima i oni mi mnogo znače. Suprug je zaposlen, ali nema veliku plaću, a ja sam nekada davno radila na zamjeni u školama u Našicama i u Podgoraču

Goran Đanić

načelnik

Diskriminiraju se mladi s područja općine gdje nema natječaja za posao, i tako se pridonosi njihovu raseljavanju

Najčitanije iz rubrike