Regija
UREĐENJE ŠEĆERANSKOG JEZERA

Od aromaterapijske šetnice, 14 vagona, do osluškivanja riba
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Idejno rješenje Sabine Sabljić lokaciju dijeli na devet točaka, a svaka se može zasebno puštati u funkciju

BELI MANASTIR

Uz prezentaciju nove Gradske knjižnice, zainteresiranima je u prostorijama Etnološkog centra baranjske baštine predstavljeno konceptualno i idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje zone Šećeranskog jezera, autorice Sabine Sabljić. Uređenje Šećeranskog jezera također je jedan od 14 kapitalnih belomanastirskih projekata uvrštenih u Intervencijski plan Belog Manastira i Općine Darda, dijela Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a u cijelosti se financira iz fondova EU-a. Za razliku od nove Gradske knjižnice, koja će najvjerojatnije zaživjeti u obliku kakav je predstavljen na javnom savjetovanju, o Šećeranskom će jezeru biti još riječi. Arhitektica Sabljić, naime, predstavila je samo ideju kako bi, bez pretjeranih građevinskih zahvata, jezero odnosno njegova okolica trebali izgledati u bliskoj budućnosti.

Parking i amfiteatar

- Cijela je lokacija podijeljena u devet točaka, a svaka od njih može se u funkciju puštati posebno, neovisno o ostalima - istaknula je Sabljić, naglašavajući kako trenutačno 4,5 hektara djelomično uređenog jezera s izvedenom biciklističkom stazom i cafe barom lijepo funkcionira, što je lokalno stanovništvo prepoznalo. No, nastavila je, jezero treba doživjeti hidrološku sanaciju u smislu biološke samoodrživosti te još neke zahvate.

- Uz hidrološku sanaciju, planirana je izvedba polifunkcionalnog parkirališta (na mjestu sadašnje betonske površine - nekadašnje prizme za šećernu repu, nap.a.), koje bi trebalo podržati velike skupove, festivale, koncerte i slične sadržaje - objasnila je, dodavši kako bi parkiralište trebalo biti vezano na polifunkcionalni amfiteatar površine 5000 četvornih metara, kapaciteta do 3000 ljudi.

Jedna od ideja planirana za parkiralište su i solarna stabla, već prilično rasprostranjena u svijetu, koja bi akumulirala energiju.

Lijepu budućnost Šećeranskom jezeru predviđa i zbog sve popularnijeg cikloturizma, odnosno činjenice da je ova lokacija svojevrsno sjecište dvaju paneuropskih biciklističkih koridora - Eurovela 6 i 13, pa sve skupa treba prezentirati kao Bike friendly lokaciju i ponuditi prikladne sadržaje. Nadalje, jedna od spomenutih devet točaka je aromaterapijska šetnica dužine 700-injak metara, svojevrsni mozaik polja s proizvodnim kulturama i aromatičnim autohtonim biljem. Dio cijelog kompleksa trebalo bi biti izletište za građane i turiste, koje bi mostom trebalo biti povezano s budućim duguljastim otokom.

Vremenska staza

- Otok je zamišljen kao 180 metara duga vremenska staza Panonskog mora, koje je ovdje bilo prije približno 24 milijuna godina. Staza je podijeljena na nekoliko dijelova, a na kraju je planirano postavljanje hidrofona za osluškivanje riba - istaknula je Sabljić. Budući da je sve skupa zamišljeno i kao priča o baranjskoj povijesti, jedna tematska cjelina posvećena je uskotračnoj željeznici tako da u budućem kampu, u obliku Baranje, budu postavljeni vagoni za smještaj gostiju.

- Na prostoru veličine hektara bila bi razvijena imaginarna željeznička mreža s 14 postaja, koliko ih je u Baranji bilo uz uskotračnu željeznicu. Na svakoj od postaja stajao bi vagon dimenzija 2,2 x 7 x 2,7 metara, s ležajem na kat, za ukupno dvije osobe - objasnila je. Nije zaboravila ni na bivšu beljsku Šećeranu, kojoj je također posvećena jedna tematska cjelina.

- Prema bivšoj Šećerani kreiran je zid visine 2,2 do 3 metra, koji prati granicu parcele. Osim što zaklanja pogled prema tvorničkom krugu, daje informacije o bivšoj tvornici i njezinu proizvodu - ukratko je pojasnila ovu tematsku cjelinu.

Na gradskim je ocima da odluče što će od ponuđenog biti realizirano, sve u cilju kako bi jedini baranjski grad u bliskoj budućnosti dobio suvremeno izletište, mjesto za održavanje različitih manifestacija i privukao što veći broj turista.

Ivica GETTO
NAJVIŠE ZAHVATA NA BIVŠOJ PRIZMI

Najviše građevinskih aktivnosti koncentrirano je na sadašnju betonsku površinu, nekadašnju prizmu. Budući da je cijela lokacija izvan građevinske zone, svi su zahvati planirani kao saniranje i uređenje prostora u smislu niskogradnje.

ISKOPANO POČETKOM XX. STOLJEĆA

Jezero Lajmir, kakav mu je službeni naziv, iskopano je početkom XX. stoljeća i služilo je za potrebe nekadašnje beljske Tvornice šećera. U vrijeme kada je Tvornica šećera u okolici uzgajala povrće, voda iz jezera koristila se i za navodnjavanje. Prostire se na približno tri hektara, a napaja se iz obližnje rijeke Karašice, čime je riješen problem svježe vode. Trenutačno nije ni u industrijskoj funkciji, ali je zato izuzetno mjesto za razvijanje kontinentalnog turizma.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike