Kultura
GLAZBENI PROGRAM 68. IGARA

U Dvoru koncertiraju Milošev i Pogorelić
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Koncerti u Kneževu dvoru, u sklopu glazbenog programa 68. dubrovačkih ljetnih igara, nastavljaju se recitalom vrhunskih glazbenika dobro poznatih festivalskoj publici, violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovre Pogorelića, 20. srpnja.

Spoj viole i glasovira rjeđe se susreće u koncertnim dvoranama nego spoj glasovira i violine, pa je ovo izvrsna prigoda za festivalsku publiku koja će moći uživati upravo u zvuku tih dvaju instrumenata. Vrsni duo Milošev i Pogorelić na koncertu u Dvoru izvest će Sonatu za violu i klavir Dmitrija Šostakoviča i Sonatu za violinu i klavir u A-duru Césara Francka u transkripciji za violu.

Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao zahtjevan komorni glazbenik Aleksandar je član gudačkog Kvarteta Tartini te Zagrebačkih solista, ali i vođa dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju obnašao je i u Münchenskoj te Londonskoj filharmoniji.

Od svoje 17. godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Kritičari ga nazivaju majstorom za klavirom, izdvajajući tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama te sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja. Izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je odlikovan Prešernovom nagradom, najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća. N.Vek.

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike