Sport
SP U VODENIM SPORTOVIMA

Amerikanci su pali, slijedi potop Rusije i potvrda “jedinice”
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Nakon odlično odrađenog otvaranja i uvjerljive pobjede nad SAD-om (12:7), pred vaterpolistima Hrvatske danas je druga prepreka na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Izabranici Ivice Tucaka u 13.30 sati u 2. kolu skupine D igraju protiv Rusije, koja je u 1. kolu pobijedila Japan (15:8). Današnjom pobjedom “barakude” bi praktički osigurale prvo mjesto skupine, a time i dodatna slobodna dva dana, jer bi “preskočile” osminu finala te se plasirale izravno u četvrtfinale.

To je, naravno, i cilj kojeg bi hrvatski vaterpolisti prema odnosu snaga trebali ostvariti. Naime, Rusija je godinama daleko od vrha svjetskog vaterpola, na medalju s velikog natjecanja čeka već 13 godina, koliko je prošlo od Olimpijskih igara i bronce iz Atene. Na posljednjim prvenstvima rijetko je dolazila i do četvrtfinala, prošlo SP (2015.) završila je kao 14., a EP lani osma. Ove su godine Rusi bili domaćini završnog turnira Svjetske lige na kojem su bili peti, a tada smo i posljednji put igrali s njima i uvjerljivo ih dobili (12:7).

Dodatan razlog optimizmu je i izdanje koje su hrvatski vaterpolisti prikazali u prvom susretu protiv Amerikanaca. To posebice vrijedi za prve tri četvrtine u kojima su “barakude” dominirale bazenom te stekli golemih 10:4. Obrana je bila iznimno pokretljiva, često niti ne dopuštajući udarce prema vratima Bijača, a napad je bio i raznovrstan i precizan. Ako bi baš secirali i tražili segment igre koji definitivno može biti bolji od onog na startu SP-a, to je realizacija igrača više (4-9). No, i većina od tih neiskorištenih prednosti stigla je u posljednjih desetak minuta kada je kraj već odavno bio poznat. Jasno je stoga da je nakon premijernog nastupa zadovoljstvo vladalo u redovima hrvatske reprezentacije, pa i kod izbornika.

- Zadovoljan sam kako smo izgledali. Odigrali smo vrlo dobru utakmicu u fazi napada i obrane. Nije SAD bezazlena reprezentacija, ali znali smo odgovoriti kretanjima u prostor. Obrana je odlična, a i učinjen je taj prvi, najteži korak. Sada idemo iz utakmice u utakmicu, Rusija sada postaje najvažnija utakmica turnira. Sve što je bilo prije zaboravljamo, fokus je na susretu s Rusijom, želja nam je zadržati ovu razinu igre koju smo imali. Pokušat ću rotirati što veći broj igrača kako bismo održali potrebnu svježinu za kasnije, a i zadržali optimalnu formu – pojasnio je izbornik Tucak, koji je mogao zadovoljan biti s učinkom svih reprezentativaca, kao i činjenicom da se nitko nije previše potrošio. G. Roguljić

Parovi 2. kola

Osim dvoboja s Rusima, posebnu pozornost privlači nam i derbi 2. kola skupine B između Mađarske i Italije, jer Hrvatska će upravo s drugoplasiranom reprezentacijom iz te skupine vrlo vjerojatno igrati u četvrtfinalu.

Skupina A: Kanada - Kazahstan, Brazil - Crna Gora

Skupina B: Mađarska - Italija, Francuska - Australija

Skupina C: JAR - Grčka, Španjolska - Srbija

Skupina D: Rusija - Hrvatska, SAD - Japan

Najčitanije iz rubrike