Novosti
ARBITRAŽA NA TRILATERALI U SALZBURGU

Slovenija očekuje barem "mali signal" Zagreba
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Hrvatsko stajalište o graničnom sporu sa Slovenijom nakon odluke Arbitražnog suda ostaje nepromijenjeno, Slovenija očekuje bar “neki maleni signal” od Zagreba da ju je voljan primijeniti, dok Austrija iščekuje nastavak bilateralnog dijaloga i spremna je pomoći, ishod je trilateralnog sastanka predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije u utorak u Salzburgu.

“Odluka Arbitražnog suda je kompromitirana. Mi je niti prihvaćamo niti odbacujemo, jer je Hrvatska izišla iz arbitražnog procesa”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s domaćinom Alexanderom Van der Bellenom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Predsjednica je istaknula da bi načelo arbitraže trebalo biti stvaranje povjerenja između zemalja, i ako to povjerenje ne postoji, suprotno je odnosima zemalja u 21. stoljeću i u opreci s arbitriranjem i samim međunarodnim zakonom. “To je sadašnje stanje, ali mi smo spremni na nastavak dijaloga”, kazala je predsjednica i podsjetila da je “pozitivan aspekt u odnosima Hrvatske i Slovenije daleko veći od graničnog spora”.

Austrijski predsjednik Van der Bellen kazao je da je i ovaj trilateralni sastanak poslužio za raspravu o tom “bilateralnom pitanju”. “Austrijski stav je jasan: dvije zemlje tu bi odluku trebale razmotriti kao odlučujući korak prema konačnom rješavanju spora”, rekao je Van der Bellen, ali i istaknuo “tipično neutralno stajalište Austrije”.

Slovenski predsjednik Pahor je kazao da su arbitražnom odlukom dvije strane pozvane da implementiraju pravorijek te da je proces bio “narušen i doveden u opasnost”, ali da se sud očitovao u smislu da je odlučio nastaviti postupak i donijeti konačnu odluku. “Nema govora o tome bi li se ta odluka trebala prihvatiti, nego kako i kada (...) Za miroljubivu implementaciju odluke bilo bi dobro kada bi s hrvatske strane došao također 'neki maleni signal' da je Hrvatska voljna provesti odluku”, kazao je Pahor. H

Možda ste propustili...