Regija
REIZBOR

Komisija UNESCO-a
dolazi u PP Papuk
Objavljeno 18. srpnja, 2017.

ORAHOVICA - Ugledni će stručnjaci Zheng Yuan Yuan (Narodna Republika Kina) i Marco Firpo (Italija), članovi izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova, koja okuplja 120 geoparkova, boraviti sljedećeg tjedna u Geoparku Papuk, koji je od 2007. godine član te ugledne svjetske asocijacije.

- Biti u jednoj takvoj obitelji ponos je, prestiž, ali i obveza, osobito jer smo jedini geopark u Republici Hrvatskoj. Reizbor članstva u asocijaciji svjetskih UNESCO geoparkova održava se svake četiri godine pa će i tijekom ovog monitoringa članovi izaslanstva ocijeniti koliko smo napredovali i u kolikoj mjeri provodimo vrlo stroge i zahtjevne kriterije - rekao je Goran Radonić, stručni voditelj Parka prirode Papuk.

Ugledni će gosti sljedećeg tjedna u pratnji predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika županija, gradova i općina s područja Parka posjetiti Veliku, Jankovac, svetište Gospe Voćinske i budući Geoinfo centar u Voćinu, geološki spomenik prirode Rupnicu na Papuku, te Trešnjevicu, Vrhovce i vile za odmor Montis Aurea na Novom Zvečevu. Sljedećeg će dana izaslanstvo UNESCO-a posjetiti Orahovicu, Petrov vrh, Kutjevačku Rijeku transect te vinske ceste na kutjevačkom području.

- Na ovaj će način naš Park prirode Papuk opet imati priliku oduševiti goste svojim prirodnim ljepotama, opravdati svoje članstvo u UNESCO-u te ukazati na veliki turistički potencijal koji zasigurno ima - zaključio je ravnatelj JUPP-a Papuk, Alen Jurenac. V.G.

Najčitanije iz rubrike