Regija
STRUKOVNA ŠKOLA ĐAKOVO BEZ TRI ZANIMANJA

Iako im nude stipendije i posao, nitko ne želi u stolare, zidare, tesare
Objavljeno 19. srpnja, 2017.
S Đakovštine su za spomenuta zanimanja zainteresirana bila tri učenika

ĐAKOVO - Dok Hrvatski zavod za zapošljavanje traži 115 zidara, 86 tesara i 84 stolara, i dok se učenicima u isto vrijeme nude stipendije i sigurno zapošljavanje nakon završetka školovanja, za spomenuta zanimanja u Đakovu i okolici na ovim upisima zainteresirana su bila samo tri učenika! Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, kaže njezin ravnatelj Mirko Ćurić, ostala je bez ova tri zanimanja.

Škola bespomoćna

- Ove smo godine planirali upis u 18 zanimanja i deset razrednih odjela. Nakon prvog kruga upisano je 160 učenika, ali, nažalost, dio zanimanja koji je bio predviđen planom upisa nije ostvaren. Riječ je o zanimanjima zidar, stolar i tesar. Budući da je za ta zanimanja bio zainteresiran manji broj učenika, primjerice za tesara nije bio zainteresiran nitko, za zidara dva i za stolara smo jedan - Ministarstvo je, u skladu s Pravilnikom o upisu, tim učenicima ponudilo druge izbore - kaže Ćurić, te ističe:

- U predstojećoj školskoj godini nećemo imati ta zanimanja, što je šteta, jer su ona proglašena deficitarnima. Hrvatski zavod za zapošljavanje za njih daje besplatan liječnički pregled, pokrivena su i planom stipendiranja što od Obrtničke komore, što od Županije, pa i od nekih privatnih poduzeća. Nama se prije početka upisa ponudila tvrtka Ancona sa stipendijama. To su zanimanja koja su deficitarna i s kojima se učenici odmah nakon završetka školovanja zapošljavaju.

Učenici u ovim zanimanjima, naglašava ravnatelj Ćurić, mogu ostvariti stipendiju, naknadu na praktičnoj nastavi, što većina tvrtki u koje djeca idu plaća. Pomalo čudi, kaže, ta mala zaniteresiranost, ali škola tu ne može učiniti ništa.

- Obišli smo sve osnovne škole u Đakovštini i šire, ponudili im ta zanimanja, pojasnili im što koje zanimanje nosi. Imali smo i dane otvorenih vrata gdje je došlo jako mnogo učenika i profesora. Objavili smo sve podatke na internetskim stranicama, dobili su brošure... Međutim, činjenica je da je u pitanju širi problem i da djeca i roditelji ne žele ići u ta zanimanja, koja su prije svega radna i proizvodna - kaže Ćurić.

Što (ni)je atraktivno

Kako je riječ o deficitarnim zanimanjima, za njih će biti dopušten upis iduće godine.

- No postavlja se pitanja nama kao školi trebamo li planirati ta zanimanja u razredne odjele, ili ćemo ostati bez razrednog odjela, kao što je to bio slučaj ove godine, jer ćemo tada na određeni način ugroziti radna mjesta drugim profesorima. Mi smo nekoliko godina imali jako dobre upise i ovo nije bio velik problem. Međutim, kada pogledamo statistiku učenika koji završavaju sedme i osme razrede, vidimo da je broj učenika u cijeloj našoj županiji manji, da se najprije popune atraktivna zanimanja u gimnaziji, medicinskoj školi itd. To više nije veliki problem, jer nema bodovnog praga pa možete s trojkom upisati gimnaziju, što za nas predstavlja određeni problem - upozorava Ćurić.

- U situaciji kada slušamo priče o socijalnim problemima čudno je da netko ne želi uzeti stipendiju, posao, nego riskira sa zanimanjima koje Hrvatski zavod za zapošljavanje i naša ministarstva ne preporučuju za upis i za koja kažu: Možete to upisati, ali gotovo sigurno nakon završetka nećete imati radno mjesto. Nama preostaje da učenicima pojasnimo što mogu dobiti s ovim zanimanjima, ali nikako ne možemo utjecati na roditelje i na djecu da upišu zanimanje koje ne žele - zaključuje ravnatelj Ćurić.

Maja MUŠKIĆ
Dugoročno – profesori tehnološki višak?

- Najprije se popune četverogodišnja tehnička zanimanja, onda relativno atraktivna poput kuhara, neka muška zanimanja kao što su autoelektričar, automehaničar i slično, a ova zanimanja ostaju upitna. Dobro ćemo razmisliti što ćemo učiniti iduće školske godine, jer nam se može dogoditi da, tjerajući vuka, istjeramo druge životinje. Trenutačno nismo u problemu, jer smo imali dobar upis prethodnih godina pa to možemo akumulirati, preraspodijeliti. Dugoročno, nastavi li se ovakva praksa, profesori koji predaju u zanimanjima stolar, zidar, tesar itd. bit će tehnološki višak. Nadam se da se to neće dogoditi - kaže Ćurić.

Mesar? Može, rada se ne bojim!

Na upisima smo susreli Marila Brandisa iz Josipovca Punitovačkog, upisao je zanimanje mesar. Kazao nam je kako ga je od djetinjstva to zanimanje privlačilo i bez problema se odlučio za upis. Plan mu je, kaže, nakon završetka školovanja ostati u Hrvatskoj. Posla se, kaže, ne boji!

Kako je riječ o deficitarnim zanimanjima, za njih će biti dopušten upis nagodinu

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

MEMORIJALNE UTRKE “GLASNIKA ISTINE”

Da se ne zaboravi ni jedan branitelj

PREDSTAVIT ĆE ROMAN “PORTRET DUŠE”

Miro Gavran u četvrtak u belišćanskoj knjižnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro