Regija
KULTURNI TURIZAM

Đakovo i Vukovar u finalu za Europsku destinaciju izvrsnosti
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Dvije su slavonske destinacije ušle u uži izbor od pet finalista za nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN). To su Grad Đakovo - općina Gorjani te Vukovar – Vučedol, a uz njih tu su i Zagorje - bajka na dlanu, Smiljan – Gospić i destinacija Ruralne Konavle.

Izbor i ove godine provodi Hrvatska turistička zajednica na temu Kulturni turizam. Posljednji krug ocjenjivanja, u sklopu kojeg se bira nacionalni pobjednik ovogodišnjeg izbora, održat će se 19. srpnja.

- Predstavnici svake od pet navedenih destinacija finalista održat će završnu prezentaciju, a nakon izlaganja prezentacija Povjerenstvo će donijeti odluku o ovogodišnjem pobjedniku imajući u vidu sve elemente zadane od strane Europske komisije, kao i ocjene nastale tijekom obilaska samih destinacija te kvalitetu prezentacije. Pobjednička će destinacija na nacionalnoj razini dobiti naziv Europska destinacija izvrsnosti te će, osim na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, biti promovirana i preko službene web-stranice Europske komisije (www.edenineurope.eu). Također, svih pet destinacija finalista bit će predstavljeno kao primjeri dobre prakse na europskoj razini te će biti pridružene europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma, ističu u HTZ-u.

Projekt EDEN provodi se u suradnji s Europskom komisijom, a europske države, koje su dio EDEN projekta, organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini. Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu temeljenu na materijalnoj kulturnoj baštini, čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti tijekom cijele godine, a posebice u razdoblju izvan glavne sezone. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli