Regija
PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA MINISTARSTVA TURIZMA

Vinkovci uvršteni među “20 top arheoloških destinacija Hrvatske“
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

VINKOVCI - Gradski muzej Vinkovci organizirao je, a u povodu predstojećeg Dana grada Vinkovaca, promociju publikacije “20 top arheoloških destinacija Hrvatske”, u izdanju Ministarstva turizma RH. Promocija je održana jučer u gradskoj vijećnici grada na Bosutu.

– Razvoj kulturnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske određenih Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine. Ministarstvo turizma izdavanjem ove publikacije, prepoznajući važnost fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg u baštini, u ovom slučaju posebice arheološkoj, daje dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija – istaknuto je na promociji.

Iz vinkovačkog Muzeja su pak izrazili zadovoljstvo što se u navedenoj publikaciji nalaze i dva lokaliteta s prostora Vukovarsko-srijemske županije – Vinkovci i Vučedol, čime je, rečeno je, dano značenje kvaliteti i mogućnostima razvoja turizma najistočnije županije, što podržavaju i sve lokalne turističke zajednice. Također je istaknuto kako se u neprekinutom trajanju od 8000 godina na području Vinkovaca nasljeđuju naselja različitih stanovnika, zbog čega su Vinkovci jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj, a Vinkovci se mogu pohvaliti i dvjema eponimnim kulturama – sopotskom i vinkovačkom, dok se od prvog stoljeća na tom području razvija rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, u čijem je središtu 2012. pronađena jedna od najvećih ostava kasnoantičkog srebrnog posuđa.

Publikaciju, kao i destinaciju Vinkovci, predstavili su zamjenica ravnatelja vinkovačkog Gradskog muzeja Anita Rapan Papeša, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, voditelj Odjela za informiranje i održavanje mrežnih stranica pri Ministarstvu turizma RH Bosiljko Domazet, kao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima. S. Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike