Mozaik
BRITANSKA KRALJEVSKA OBITELJ

Obilježena 100. godišnjica imena Windsor
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Britanska kraljevska obitelj obilježila je stotu godišnjicu promjene naziva u Windsor iz njemačke titule Saxe-Coburg-Gotha. Kraljevska kovačnica tim je povodom proizvela kovanice s imenom vladajuće dinastije, preuzetog od istoimenog dvorca i kraljevske rezidencije pokraj Londona. Ime je promijenjeno 1917., u vrijeme kad je Velika Britanija ratovala s Njemačkom.

- Obiteljsko ime promijenilo se zbog protunjemačkih sentimenata tijekom Prvog svjetskog rata, a ime Windsor preuzeto je od dvorca istog imena - stoji u službenoj povijesti kraljevske obitelji.

Kraljica Elizabeta II. čevrti je monarh Windsorovih otkako je njezin djed Đuro VI. izveo promjenu koja je članovima obitelji omogućila da koriste prezime Windsor, iako to rijetko čine.

Kraljevska obitelj nosila je ime Saxo-Coburg-Gotha od braka između kraljice Victorije i princa Alberta, rođenog Nijemca, sklopljenog 1840., nakon što je Victoria ranije vladala kao posljednji monarh kuće Hanover. Princ Filip, 96-godišnji suprug današnje kraljice, također je promijenio svoje ime tijekom Prvog svjetskog rata, nakon što je njegov djed, princ Luj od Battenberga, preuzeo obiteljsko ime Mountbatten. Filip je potomak danske, grčke i njemačke kraljevske obitelji. Hina

vojvotkinja Camilla proslavila 70. rođendan

Britanska kraljevska obitelj je 70. rođendan Charlesove supruge Camille, vojvotkinje od Cornwalla, obilježila objavom novih fotografija para koje je snimio slavni Mario Testino. Camilla je slavila uoči rođendana i u više navrata još tijekom prošlog tjedna. Među njima je bila i proslava koju je u njezinu čast organizirao njezin suprug, princ Charles na imanju Highgrove, rezidenciji princa od Walesa i vojvotkinje. Među 250 uzvanika bili su i Charlesovi sinovi, William i Harry. Testino je za Telegraph kazao da je bila "istinska čast" fotografirati članove kraljevske obitelji na Camillin rođendan.H

Možda ste propustili...

BABY LASAGNA I TIM NA PRIPREMAMA U ŠVEDSKOJ

Prvom su probom i novim kostimima oduševili fanove

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike