Mozaik
KULINARSKI DVOJAC IZ ČAČINACA

Mirko i Ćiro rade kotlovinu na tanjurači, a svinjsku plećku u tzv. smokeru
Objavljeno 19. srpnja, 2017.

Gastronomija je oduvijek poznata kao jedna od glavnih grana turizma i razvoja jednog kraja uopće. Općina Čačinci veliki naglasak stavlja upravo na razvoj turizma, prvenstveno kroz prelijepu Park-šumu Jankovac te druge sadržaje.

U ovoj maloj slavonskoj općini raste posebna vrsta gastronomije, nešto jedinstveno. Naime, kulinarski dvojac iz Čačinaca - Mirko Milak i Tomislav Pintarić poznatiji kao Majstor Ćiro svoju su strast prema kuhanju odlučili podijeliti s javnosti te svoje kulinarske vještine prikazati drugima u Konflikt Showu na YouTubeu. Ni Milak, ni Pintarić, po struci profesor povijesti i elektrotehničar, nisu kuhari, ali manjak formalnog obrazovanja nadoknađuju željom i entuzijazmom. Ono što ih izdvaja od drugih su jela koja spremaju, ali prvenstveno kulinarski uređaji koje koriste pri kuhanju.

- Konflikt Show je projekt u koji smo krenuli jer su nam prijatelji na druženjima uvijek postavljali pitanja kako smo napravili jelo ili kakav je to umak. Zapravo, sama ideja za snimanje i objavljivanje videa na našem YouTube kanalu je došla upravo zbog domaćeg umaka za roštilj koji radimo. Bilo je interesantno prvih pet puta u detalje objašnjavati kako se to radi, ali kad vas pitaju isto pitanje stoti put, onda ih je lakše uputiti na naše videouratke da sami pogledaju. I od toga umaka je onda krenula ideja da snimamo naše avanture i redovno ih objavljujemo na našem YouTube kanalu pod nazivom Konflikt Show (https://www.youtube.com/channel/UCjCQc33HeRYx5RVnKa-Yqzg).

Dimilica od ružne bačve

Samo ime Konflikt Show izabrali smo još davne 2015. na kuhanju lovačkog graha na Jankovcu, jer se nismo mogli dogovorit oko nekih stvari pa smo stalno bili u konfliktu. Glavna zvijezda na YouTubeu ju Majstor Ćiro koji je vesela duha i razigrane prirode te time oduševljava gledatelje, a ja samo dajem komentare iza kamere koji ponekad dovedu i do konflikta te podsjećaju naše gledatelje kako nije sve idilično – kaže Milak te dodaje kako je došlo do tog famoznog umaka.

- Zanimljivo je što mi je umak pao na pamet kao način iskorištavnja silnog povrća koje je ostalo u vrtu nakon što su se pripremile tradicionalne stvari poput kuhane rajčice, ajvara i ostale zimnice. I većina naših recepata je takva. To je onaj slavonski sistem “šteta je da se baci” pa pokušavamo sve iskoristiti kako za jelo, ali isto tako iskorištavamo svakavke ostatke i za naše kuharske uređaje. No, video za umak još nije snimljen, ali vrlo brzo će kada dozrije sve povrće u našem vrtu. A kada smo krenuli snimati, nismo htjeli biti jedan od stotinu kanala koji donosi iste i dosadne stvari, nego smo željeli prezentirati nešto novo i drugačije u našem kraju, ali ipak ostati vjerni našem domaćem podneblju. Budući da i ja, a i Majstor Ćiro, pratimo kulinarske emisije, snažan utjecaj na nas imao je američki kuhar i putopisac Anthony Bourdain. I kada vidite nešto novo i zanimljivo, onda uvijek želite probati stvari koje vam nisu dostupne, pa smo se odlučili učiniti neke od tih zanimljivosti dostupnima i tako smo se za naše početke krenuli baviti američkom kuhinjom i njihovim roštiljima. Važno je naglasiti kako ono što mi zovemo roštilj u Americi je zapravo grill, tako da nam je bio izazov ljudima približiti taj novi način spremanja mesa. Bilo je teško odabrati čime krenuti, ali logičan izbor bio je svinjetina, tako da je odabir pao na pulled pork - kaže Mirko.

Tomislav ili Majstor Ćiro kaže kako je bilo i prepreka.

- Prva prepreka s kojom smo se suočili bio je nedostatak uređaja za kuhanje, to jest roštiljanje, pa smo se angažirali na domaćoj radinosti. Prvi uređaj koji smo izradili je takozvani ugly drum smoker ili kako bi to rekli na hrvatskom dimilica od stare ružne bačve. Nakon izgradnje bilo je potrebno opremiti dimilicu, pa smo morali još napraviti košaru za ugljen koja se spušta unutra i spravu za zagrijavanje ugljena te ugraditi ventile za protok zraka i termostate. Nakon toga napravili smo jednu mini pušnicu, a u suradnji s našim prijateljem Mihaelom Krsnikom izrađujemo horizontalnu dimilicu od starog hidrofora i bojlera. Imamo mi hrpu ideja za nove uređaje, ali otkrit ćemo samo da još radimo na peći za pizzu također od takve stare bačve – dodaje Tomislav.

Stari bakin recept

Receptura je domaća, naglašava Milak.

- Pokušavamo snimati što raznolikija jela, ali, što je još važnije, na što neobičnijim spravama za kuhanje, pa smo tako radili kotolovinu na tanjurači ili goveđi rep u ekspres-loncu. Cilj nam je pokriti što više jela i prikazati raznolikosti kuhinje. No isto tako raditi fuziju između naše tradicije i svjetskih recepata. Tu su nam primjer slatko-kiseli krastavci koje radimo. To je recept koji sam osobno smislio kombinirajući stari recept svoje bake s receptima koje sam susreo. Krastavci su možda i veći hit od umaka za roštilj i smokera. Naš vrhunac će biti kada snimimo video za svu hranu koju želimo pojesti, ali potrajat će dok dođemo do vrhunca jer doslovno za svaki video koji snimimo na stolu ostanu tri ili četiri ideje koje odgodimo. A govorimo samo o receptima za koje se složimo. Odbacimo hrpu, jer Majstor Ćiro ne podnosi baš dobro iznutrice, a ja sam obožavatelj specijaliteta poput fileka ili mozga. Trenutno nam stoji vakuumirani goveđi kare u hladnjaku s ciljem da odstoji 28 dana u vlastitim sokovima pa da pokušamo napraviti odrezak koji će se moći ispeći na krvavo. Takve ideje zapravo obilježavaju naš rad. Probati nešto novo i strano kod nas, ali istovremeno raditi i nešto tradicionalno i zaboravljeno. Na primjer, radili smo i hajdučki ili vinogradarski ćevap i onda su nam dolazili stariji ljudi i govorili kako su to oni nekad radili i da su mislili da je to zaboravljeno. Vrlo nam je važna povratna informacije naših prijatelja, sumještana i gledatelje, jer nas to tjera da se stalno unaprjeđujemo i budemo sve bolji. Imamo dovoljno iskustva da recepte koji su nam zanimljivi prilagodimo podneblju u kojem živimo i da ih obogatimo namirnicama koje su nama dostupne. Rastemo iz recepta u recept i stječemo nova znanja koja onda koristimo da stvorimo vlastita jela. No nije nam cilj ozbiljnije se time baviti. Sve je to dobra zezancija za ekipu koja voli dobro pojesti i zabaviti se. Za nešto ozbiljnije mi bismo se morali značajnije mijenjati, a to bi ipak bila previsoka cijena – zaključio je Mirko. Dva će kuhara odnosno njihov Konflikt show držati glavni štand na ovotjednom Čačinci Urban Festu.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike