Sport
STRIJELCI OPET BORAVILI U OSIJEKU

Organizatori i Pampas potvrdili povjerenje
Objavljeno 18. srpnja, 2017.

Velika streljačka natjecanja sve češće se odvijaju u gradu na Dravi. Posljednje je završeno prije nekoliko dana, riječ je o Svjetskom prvenstvu u samostrelu, koje je okupilo 200-tinjak natjecatelja iz 15 zemalja. Svi oni slavonsku su metropolu napustili zadovoljni, a razloga za zadovoljstvo imao je i organizator, GSD Osijek 1784, koji se već ispraksirao u ovoj ulozi. Ova zadnja bila je nova i za njih jer samostrel je sport koji se ne prakticira u ovoj sredini, koja je poznata ipak po “klasičnom” steljaštvu.

- Ova disciplina za nas je bila potpuna nepoznanica, ali smo spremno prihvatili organizaciju i izazove koje ona donosi. Malo smo preuredili streljanu, usput i obnovili neke dijelove, stoga Pampas i dalje ima uvjete za organizaciju velikih natjecanja. Osim sportskog dijela tu je i onaj turistički, na kraju koristi je imalo i naše gospodarstvo. Ostvareno je 3000 noćenja u tjedan dana, gosti su nam bili dobri potrošači, stoga smo svi napravili dobar posao - kaže Zoran Ćelić, tajnik GSD-a Osijek 1784 i direktor SP-a, koje nije dobiveno slučajno i na “lijepe oči”.

- Predsjednica tehničke komisije Europske streljačke federacije Ghislaine Briez posljednjih je godina često dolazila na Pampas te se i sama uvjerila da smo sposobni organizatori. Ona nas je preporučila tadašnjem predsjedniku Svjetske samostrel federacije (IAU) Charles Mechinu (naslijedio ga je prije pet dana na toj funkciji naš Pero Stojnić), koji je tražio rješenje za provedbu 19. SP-a. Dobili smo povjerenje, koje smo i opravdali. To potvrđuje jednoglasna odluka na Generalnoj skupštini IAU-a održanoj kod nas, gdje je odlučeno da budemo domaćini Europskog prvenstva 2020. godine - naglašava Ćelić, koji je sa svojim suradnicima uspješno odradio još jedan veliki posao. Stoga nisu izostale čestitke sudionika na završnom banketu u Hotelu ZOO, gdje su se dijelila i osvojena odličja u matchu i fieldu. Hrvatska se iskazala u organizaciji, ali i natjecateljskom dijelu. Na domaćem su terenu naši filed strijelci osvojili najviše, čak 11 medalja, od čega šest svjetskih naslova, stoga će mnogima Osijek ostati u dugom sjećanju.

Slavonska metropola dosada je ugostila tri Europska prvenstva u streljaštvu, posljednja dva bila su 2009. i 2013. godine, a najbolji strijelci Starog kontinenta trebali bi za četiri godine ponovo doći na Pampas.

- Stekli smo ugled u europskom i svjetskom društvu, samim time imamo prigodu kontinuirano dobivati kvalitetna natjecanja, i to ne smijemo ispustiti. Stoga ćemo u godinama koje dolaze kroz svako natjecanje potvrđivati ugled koji smo zaradili velikim trudom.

Već na jesen čekaju ih dva nova organizacijska ispita.

- Prepoznali su nas vani, ali i naši gradski oci koji nam pomažu u organizaciji. Tako ćemo od 19. do 27. rujna drugi put ugostiti Svjetski kup za invalide, a u drugoj polovini listopada kod nas je finale Europske lige mladih. Za dvije godine stiže nam EP u zračnom oružju, a kandidati smo i za juniorsku kontinentalnu smotru u malom kalibru. Ako sve bude prema najavama, 2021. bi se ponovno na Pampasu održao EP razmjera kao onaj iz 2009. kada su se natjecanja odvijala skoro dva tjedna i u svim disciplinama - najavljuje Zoran Ćelić buduća međunarodna natjecanja u gradu koji je kolijevka streljaštva na ovim prostorima, koje iz godinu u godinu posjećuju najbolji strijelci Erope i svijeta.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike