Novosti
IZETBEGOVIĆ KONTRA ČOVIĆA:

Pitanje Pelješkog mosta za BiH i dalje otvoreno
Objavljeno 18. srpnja, 2017.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ustvrdio je u ponedjeljak kako je pitanje gradnje Pelješkog mosta "još uvijek otvoreno". Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako tehnički elementi mosta trebaju osigurati da BiH ima pristup otvorenom moru i s najvećim brodovima, a da on osobno nije siguran da je to slučaj s usvojenim projektom prema kojemu bi se uskoro trebalo početi graditi. Projekt previđa visinu mosta od 55 metara i raspon između stupova od 250 metara, a aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je, u intervjuu objavljenom u nedjelju, kako je to sasvim sukladno međunarodnim standardima te kako za BiH u gradnji Pelješkog mosta nema ničega spornog. Izetbegović je u ponedjeljak potvrdio kako ne dijeli takvo stajalište.

"Je li to dovoljno neka procijene stručne osobe. Očekujemo to od Vijeća ministra i Ministarstva prometa i komunikacija BiH", kazao je Izetbegović.

Pitanje gradnje Pelješkog mosta trebalo bi se naći i na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH potkraj srpnja.

"To je pitanje još otvoreno, Hrvatska ima pravo graditi most na svom teritoriju, a BiH pravo izlaska na otvoreno more. Hrvatska nema pravo zatvoriti pristup BiH otvorenome moru", zaključio je Izetbegović. H