Osijek
IZVIĐAČKI KLUB JAVOR

Ljeto u znaku izviđačke
međunarodne suradnje
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Bilo je iznimno zadovoljstvo biti domaćin izviđačima iz Francuske i tako pokazati da izviđaštvo ne poznaje granice

Izviđački klub “Javor” iz Osijeka od 3. do 15. srpnja bio je domaćin francuskim izviđačima iz Marseillea, koji su se odazvali pozivu Francuske alijanse iz Osijeka te su došli u naš grad volontirati u aktivnosti “Ljeto s Franom”.

- Na njihov poziv za suradnju rado smo se odazvali i primili ih na smještaj u naše izviđačke prostorije te smo im upotpunili slobodno vrijeme. Naši su mladi volonteri – izviđački istraživači – osječki javorovci, svaki dan ponudili nešto novo našim gostima i pokazali im Osijek i okolicu. Obišli su Osijek, posebno Tvrđu, Kopiku, Kopački rit, družili se u Izviđačkom parku, te smo za njih organizirali izlet na Đakovačke vezove i kupanje na jezeru Borovik. Bilo je iznimno zadovoljstvo biti domaćin izviđačima iz Francuske i tako pokazati da izviđaštvo ne poznaje granice, nego samo dobre ljude, jer svi koji ponosno nose izviđačke marame nose u sebi sve dobro ovog svijeta, zato što izviđači cijelog svijeta svojim aktivnostima stvaraju svijet boljim - rekli su nam iz IK-a Javor.

- U Osijeku smo se sjajno proveli, iznimno cijenimo što smo na korištenje dobili prostorije Izviđačkog kluba “Javor”, gdje smo mogli jesti i spavati. Imali smo apsolutno sve što smo trebali. Svi su nas lijepo dočekali i pokazali nam mnogo toga, od Osijeka do Đakova. Jako smo zahvalni na svemu - izjavili su francuski izviđači pri odlasku.

Francuske izviđače javorovci su ispratili kući i krenuli u završne pripreme, jer već u subotu, 22. srpnja, putuju na 10. Smotru saveza izviđača Hrvatske, gdje će podići izviđački kamp “Slavonija - Osijek u srcu”. Na Smotri će biti više od tisuću izviđača iz Hrvatske, ali i iz drugih nacionalnih saveza. Njihov će kamp biti uz međunarodni kamp gdje će nastaviti razvijati međunarodnu suradnju, ali i suradnju s izviđačkim udrugama u Hrvatskoj.

Znak IK-a “Javor” na Smotri bit će slavonski šešir, a planiraju organizirati i večer pod nazivom Slavonsko veselje, gdje će pozvati predstavnike svih udruga. Odmah nakon povratka u Osijek, od 3. do 10. kolovoza, osječki će javorovci sudjelovati na međunarodnom izviđačkom kampu u organizaciji Saveza izviđača Grada Zenica na Boračkom jezeru (BiH). Ljeto će im završiti također na Boračkom jezeru, gdje će odrasli izviđački volonteri razmijeniti ideje, iskustva i znanja na Susretu "Nema zime kraj jezerske klime" od 25. do 27. kolovoza.

Adrian ANDREJEK

Znak IK-a “Javor” na Smotri bit će slavonski šešir, a planiraju organizirati i večer “Slavonsko veselje”

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike