Osijek
KREATIVNE RADIONICE U DOMU TEHNIKE

Izrađivali videoigrice, ali i makete od drveta
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Ove godine sve radionice su popunjene na zadovoljstvo organizatora

Sve srpanjske radionice 15. Ljeta u Domu tehnike su popunjene, čime je izravno potvrđena činjenica da su učenici i preko praznika u stalnoj potrazi za novim sadržajima, iskustvima i druženjem sa zaljubljenicima u tehničku kulturu.

Dom tehnike u osječkoj Tvrđi tako će i ovaj tjedan, od 17. do 21. srpnja, postati mjesto kreativnosti i učenja preko radionica “Maketarstvo - izrada drvenih predmeta” i “Izrada videoigre”. Tehnike maketarstva mladim je polaznicima demonstrirala profesorica Katarina Tomić, koja će cijeli tjedan raditi s UNIMAT 1 Basic strojevima, s pomoću kojih će polaznici rezati, bušiti, brusiti, oblikovati te naposljetku izrađivati drvene predmete.

Budući da je maketarstvo bilo zastupljeno na svakom Ljetu u Domu tehnike, zanimala nas je nova radionica koja je fokusirana na brzorastuću industriju videoigara. Takve radionice u Domu tehnike još nije bilo, no da je potražnja za ovakvim sadržajem velika, može potvrditi petnaest znatiželjnih polaznika od 3. do 8. razreda osnovne škole. Ideju za radionicu dobio je mladi predavač Renato Rašić, veliki zaljubljenik u videoigre, koji je odlučio svoje znanje podijeliti s novim generacijama.

- Na radionici ćemo učiti o povijesti videoigara, konzola i žanra općenito. Kroz ovih tjedan dana polaznici će biti upoznati s Unity3D enginom – platformom za izradu videoigara, a naposljetku ćemo zajedničkim snagama izraditi jednostavniju igricu u stilu Super Marija – pojasnio je Rašić, naglašavajući da se u industriju videoigara ulaže sve veći kapital, čime je zabava pretvorena u multimilijunski sport. Naravno, videoigre ulaze i u sferu umjetnosti, jer u impresivnu cjelinu spajaju video, animaciju i glazbu, dok “iza kulise” obuhvaća i mnoge druge znanosti.

Karijeru u industriji videoigara u budućnosti tako žele izgraditi i mladi polaznici radionice - Lukas i Hrvoje, koji su u Dom tehnike došli iz znatiželje, ali i sa željom da nauče nove stvari, bitne za daljnji rad s videoigrama. - Već sam prije učio na Youtubeu kako izrađivati igrice, taj pokušaj je prošao dobro, ali želim još napredovati i u grupi s vršnjacima učiti o videoigricama, makar to bilo na samo tjedan dana - istaknuo je Lukas, dok je Hrvoje naglasio da odmalena obožava videoigre i jedva čeka sudjelovati u izradi jedne.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike