Autoglas
JEDNOSTAVNO ODLIČNA

Vozili smo: Opel Insignia 2.0 CDTI Dynamic
Objavljeno 18. srpnja, 2017.
Testni automobil i sami možete isprobati u autosalonu PSC Osijek, u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića 113

Iako smo znali što nas čeka, dvodnevno iskustvo s novom Opel Insigniom koje nam je omogućio PSC Osijek, izmamio nam je osmijeh na lice. U ruke nam je došla moćna Insignia Grand Sport 2.0 CDTI Dynamic s hrpom dodatne opreme koje je uistinu bilo gušt testirati.

Vozne karakteristike Opelove limuzine odlične su bilo da se krećete po ulici, obilaznici ili autocesti. Motor snage 170 konjskih snaga svaku prepreku učinit će lako rješivom i, ono što je bitno, sve to čini s lakoćom. S obzirom na to da testni automobil nismo štedjeli, prosječna potrošnja goriva bila je manja od sedam litara na 100 km, što je odlično.

Da AGR sjedala imaju wellness značajke osjetili smo na svojim leđima. Sjedalo se jednostavno prilagođava vašem obliku tijela čime se postiže iznimno opušteno sjedenje. U slučaju dužeg putovanja vozač ima toliko potrebnu opciju masaže bedara i leđa, a u slučaju vanjske vrućine tu je i ventilacija koja čuva ugodnu svježinu vaših leđa. Da sve bude besprijekorno tu su i ambijentalna svjetla. Jednostavno odlično!

Nova Opel Insignia postala je atrakcija na testu prilikom demonstriranja automatskog parkiranja. Nakon laganog prolaska parkiralištem i aktiviranjem gumba za “parking pomoćnika”, na zaslonu se javlja poruka da je parkirno mjesto pronađeno i da vozač prati instrukcije na zaslon. Potom nastaje “čudo”, upravljač se sam okreće i navodi Insigniju, uz vozačevo držanje gasa i mogućeg kočenja, na besprijekorno parkiranje. Budućnost je tu!

Nastavno na sve sigurnosne sustave koji se danas traže, automobil nudi i izvanredne mogućnosti povezivanja sustavom IntelliLink kompatibilnim s platformama Apple CarPlay i Android Auto. Tu je i revolucionarni pomoćnik za povezivanje i usluge Opel OnStar i nudi usluge od automatskog odaziva u slučaju sudara do pomoći u slučaju krađe vozila. 4G LTE Wi-Fi hotspot integriran u sustav OnStar, omogućuje svim putnicima u Insigniji da povežu svoje uređaje s Internetom.

Posebice u večernjim satima dolazi do izražaja nova generacija svjetala IntelliLux LED koja su sada još brža, preciznija i snažnija. Informacija s papira je potvrđena (izmjereno!), duga svjetla doista dosežu do 400 metara.

Cijena nove Insignije Grand Sport za benzince starta od 185.240 kuna, a dizela od 183.830 kuna. Testni automobil s nadoplatama košta 306.000 kn. Zvuči mnogo, ali vrijedi svake lipe! Testni automobil i sami možete isprobati. Sve što trebate učiniti jest javiti se u autosalon PSC Osijek u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića 113 i - dogovoriti vožnju.

Milan BUGARIĆ
SIGURNOSNI SUSTAVI

Vožnja u gradu, ili po autocesti, uvijek zbog spleta okolnosti može postati rizična. Kako bi se ove situacije izbjegle pomažu Insignijini sigurnosni sustavi. Tu je pomoć za ostanak u traku koja je aktivna pri brzinama oko 60 do 180 km/h. Uključuje upozorenja i vraća upravljač ako počnete izlaziti iz svog traka bez uključivanja pokazivača. Automatsko kočenje u slučaju nužde s detekcijom pješaka aktivira se ako sustav detektira pješaka, vozilo, ili neki drugi objekt ispred vas. Pomoć je i upozorenje pri promjeni traka s upozorenjem na bočni mrtvi kut.