Sport
SP U VODENIM SPORTOVIMA

“Barakude” kreću protiv Amerikanaca
Objavljeno 17. srpnja, 2017.

U Budimpešti je u subotu otvoreno Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, no prava uzbuđenja za Hrvatsku započinju danas kada počinje vaterpolo-turnir. Hrvatska reprezentacija kreće po šesto uzastopno svjetsko odličje utakmicom protiv SAD-a (18.50 sati). “Barakude” su smještene u skupinu D u kojoj će još igrati protiv Rusije (srijeda, 13.30) te Japana (petak, 13.30). Prolazak u osminu finala nije upitan, no iznimno je bitno osvojiti prvo mjesto jer pobjednici skupina “preskaču” osminu finala te ulaze izravno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani razigravati za ulazak među najboljih osam reprezentacija svijeta.

Dvoboj protiv SAD-a vjerojatno je i ključan za ostvarenje tog prvog cilja, jer Rusija već duže vrijeme ne pripada u vrh svjetskog vaterpola, dok je jasno kako Japan ne može iznenaditi jednu od najjačih svjetskih nacija u ovom sportu. A o tome da je Hrvatska vaterpolska velesila svjedoči i niz medalja na svjetskim prvenstvima koji je počeo prije deset godina zlatom u Melbourneu. Uslijedile su tri bronce (2009. Rim, 2011. Šangaj, 2013. Barcelona) te srebro prije dvije godine u Kazanu te su “barakude” rekorderi po tome, jer ni jedna reprezentacija nije uspjela spojiti toliko medalja u nizu na SP-u. Cilj je, jasno, produžiti niz i u glavnom gradu Mađarske, što neće biti laka misija jer uz Hrvatsku među favorite za medalje pripadaju Crna Gora, Grčka, Italija, Mađarska te aktualni svjetski, europski i olimpijski prvak Srbija.

- Amerikanci su jaka momčad, no smatram da smo favoriti i da smo kvalitetniji, ali to moramo potvrditi i u bazenu. Želja nam je da s prvom utakmicom dobro otvorimo turnir te da se time počnemo dizati iz utakmice u utakmicu i budemo sve bolji i bolji. U četvrtfinale bismo tako ušli u optimalnoj formi, uigrani i puni samopouzdanja. Međutim, već prva utakmica turnira neće biti laka, no nadam se pobjedi. Atmosfera u ekipi je već posljednjih par godina na visokom nivou, pa tako i ove godine, svi se poštujemo te mislim da je ovih 13 izabranih zaista 13 najboljih u ovom trenutku, te da će oni predstaviti Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu – rekao je kapetan reprezentacije Sandro Sukno koji se oporavio od ozljede te će predvoditi našu reprezentacij u Budimpešti.

Utakmice osmine finala na rasporedu su u nedjelju, a četvrtfinale se igra u utorak. Tada bi prema očekivanju i trebala početi prava iskušenja za “barakude” jer će im suparnik za ulazak u polufinale biti vjerojatno Italija ili Mađarska. Polufinale se igra u četvrtak, a medalje će se dijeliti u subotu. Valja se nadati da će među onima koji će se penjati na podij još jednom biti i hrvatski vaterpolisti.

Goran ROGULJIĆ
Tucakovih 13

Izbornik Ivica Tucak dugo je čekao na objavu konačnog popisa igrača za SP u Budimpešti, a razlog je bila ozljeda Sandra Sukna. On je na kraju spreman te je u sastavu, a ostali sudionici su Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Maro Joković, Ivan Buljubašić, Ante Vukičević, Andro Bušlje, Ivan Krapić, Anđelo Šetka, Xavi Garcia i Ivan Marcelić.

Skupine

A: Brazil, Kazahstan,

Crna Gora, Kanada

B: Francuska, Italija,

Australija, Mađarska

C: Španjolska, Grčka,

Srbija, JAR

D: Hrvatska, SAD,

Japan, Rusija

Najčitanije iz rubrike