Sport
TUŽAN DAN U WIMBLEDONU ZA HRVATSKI TENIS

Međugorac sa suzama u očima napustio All England Club
Objavljeno 16. srpnja, 2017.
Veličanstveni Švicarac i ozljeda prejaki za Čilića

Marin Čilić nije uspio, u svom prvom finalu u All England Clubu ostao je daleko od wimbledonskog pokala! U velikom finalu protiv Rogera Federera bio je nemoćan, ozljeda i veličanstveni Švicarac bili su previsoka prepreka da bi se nešto ozbiljnije napravilo. Na kraju uvjerljivih 6:3, 6:1, 6:4 za Federera koji je osmi put osvojio Wimbledon te uzeo svoj 19. Grand Slam naslov.

Bilo je to suzno finale, plakao je Marin Čilić, ali plakao je i veliki Federer. Rogerove su bile radosnice, Marinove suze nemoći i frustracije. Mogla je plakati i publika. Skupo su platili ulaznice, a malo toga dobili. Gledali su još jedno slavlje Federera i to nakon neočekivano kratkog finala. Dobili su samo sat i 41 minutu tenisa u kojem David ipak nije mogao protiv Golijata.

Predaja nije opcija

Čilić je odlično krenuo u susret i kod vodstva 2:1 stigao je do break lopte. Na drugi Federerov servis Čilić je poslao retern u mrežu i šansa je otišla u vjetar. Odmah u sljedećoj igri Čilić je izgubio servis, a taj gem bio je i ključ meča. Kod 0-15 Federer je odigrao kratku loptu koju je Marin stigao, ali se prilikom odigravanja udarca poskliznuo i pao. I činilo se ozlijedio. Nakon što je napravio break, Federer je zagospodario terenom. Čilić u nastavku apsolutno ništa nije mogao, onaj pad kod 2:2 označio je i njegov pad u meču. Na kraju nije bila problem ozljeda, nego žuljevi koji su stvarali previše problema i hrvatski tenisač je nemoćno gledao kako najbolji tenisač u povijesti juri prema svom osmom naslovu u All England Clubu.

- Pred kraj meča s Querreyja sam počeo osjećati žulj ispod palca na lijevom stopalu. Bilo je i krvi, pokušali smo to uz lijekove i fizioterapeuta nekako zaliječiti. Ipak, tijekom finala osjećao sam bol svaki put kada bih se oslonio na lijevo stopalo. Zbog toga nisam bio dovoljno brz, nisam se mogao dobro namještati na loptu, kasnio sam u svakoj reakciji, a u meču protiv Rogera morate biti na vrhuncu svojih mogućnosti - pojasnio je Čilić uzrok svih problema. U drugom setu kod vodstva Švicarca od 3:0 Čilić je prvi put u susretu zatražio pomoć fizioterapeuta. Oko njegove klupe sjatilo se medicinsko osoblje, a Marin se slomio. Počeo je plakati i sa suzama u očima objašnjavao što ga boli. No, odlučio je nastaviti dvoboj. Koliko god bilo teško i beznadno, predaja nikada u Čilićevoj karijeri nije bila opcija.

- Nikada nisam odustajao, pa tako nisam ni danas, dao sam sve od sebe. Bilo mi je žao članova mog tima koji su dali sve za mene. Ma bilo mi je žao svih u tom trenutku. No, predaja nije dolazila u obzir. Emocionalno me slomila činjenica da ne mogu igrati svoj najbolji tenis kada je to najpotrebnije. Emocije su me preplavile i zato suze - objasnio je Marin Čilić.

Vratit ću se

Bilo je teško gledati Marinovo mučenje, nije mogao ništa, ali nije želio odustati. Ipak, veliki finale u All England Clubu se ne predaje, herojski je ostao do kraja na terenu, iako je i sam znao konačan ishod. Nakon gubitka drugog seta hrvatski tenisač ponovno je zatražio liječničku pomoć, stopalo je premotano, stavljeni su novi flasteri i naš najbolji tenisač je nastavio. No i dalje bez previše izgleda. U sedmoj igri trećeg seta Federer je napravio još jedan break i bio je to kraj priče za hrvatskog tenisača, koji se kratko zadržao u finalu tijekom kojeg je napravio 23 pogreške i samo 16 winnera, dok je Federer imao 23 winnera i samo osam pogrešaka. Kada je bilo najpotrebnije, nije bio pravi. Ozljeda je došla u najgorem trenutku, u najvažnijem meču, a kad protiv sebe imaš ozljedu i velikog Federera, onda se ne možeš baš ničemu nadati.

- Više od poraza boli činjenica što nisam mogao dati svoj maksimum. Znam koliko sam truda i rada uložio da dođem do ovoga trenutka, pogotovo posljednjih mjeseci. Ti osjećaji su kulminirali tijekom meča i zato ih nisam mogao suzdržavati, ali pokušavao sam smoći snage da dam sve što mogu i da se borim do kraja.

Vidjelo se da to nije pravi Marin, nije to bio Marin iz prethodnih šest wimbledonskih mečeva kada je igrao vrhunski tenis i samopouzdano koračao prema finalu. U nedjelju, u najvažnijem dvoboju, sve se raspalo. Ozljeda, loš servis, puno pogrešaka... A Federer to suparnicima nikada ne oprašta. No, Marin je dao sve što je mogao, a nije mogao puno. All England Club napustio je u suzama, bolnog stopala frustriran i tužan što u meču karijere na velikoj teniskoj pozornici najuglednijeg svjetskog turnira nije mogao igrati svoj najbolji tenis. Pitanje je bi li i njegova najbolja igra bila dovoljna protiv najvećeg ikad, ali bar ne bi ostao gorak okus i pitanje “što bi bilo da nije bilo ozljede.”

- Imao sam sjajno putovanje na ovom Wimbledonu, igrao odličan tenis i jako želim zahvaliti svom stručnom timu. Naravno, svim mojim navijačima u Hrvatskoj poručujem kako ću se pokušati vratiti ovamo i osvojiti naslov - poručio je Čilić koji ostaje na jednom Grand Slam trofeju. Onom iz 2014. koji je osvojio na US Openu. Tada je na putu do naslova “pregazio” Federera, u All England Clubu nije mogao puno. Snove je pokvarilo bolno stopalo...

Ivana LIOVIĆ

Jonas Bjorkman

Čilićev trener

Bilo je teško gledati ga kroz što sve prolazi, a što je i razumljivo. Šteta što ovaj dan nije ispao onako kako smo se nadali, ali za dan ili dva bit će ponosan na ono što je napravio ovdje.

ozljeda

Čilić je bio nemoćan, ali nije želio predati

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike