Svijet
IZBJEGAVANJE POČASTI

Pepeo nobelovca Liu Xiaoboa prosut po moru
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Kina nije željela da disident bude pokopan zbog okupljanja njegovih sljedbenika

Pepeo Liu Xiaoboa, kineskog disidenta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je preminuo prošlog tjedna od uznapredovalog raka jetre, prosut je u subotu po moru, što je bilo protivno želji njegovih bližnjih.

Na ovaj način taj nobelovac neće imati grob na kojem bi se mogli okupljati njegovi sljedbenici. "U Kini se sada više ne može naći nikakvo mjesto gdje bi se odala počast Liu Xiaobou", rekla je prijateljica obitelji Hu Jia.

Vlasti su objavile videosnimku koja prikazuje suprugu Liu Xiu i druge osobe kako stavljaju u vodu bijelu urnu. Kremacija je obavljena daleko od očiju medija u subotu ujutro, u Shenyangu, gradu u kojem je Liu umro u bolnici. Vlasti se boje da, kada bi netko poput njega dobio grobnicu, "to postalo mjesto gdje bi se okupljali njegovi sljedbenici", rekao je Ye Du, disident blizak obitelji. "Nisu mogli dopustiti da bude pokopan".

Stariji brat Liu Xiaoboa izrazio je drugo stajalište. On je na konferenciji za novinare koju su pomno organizirale vlasti, zahvalio komunističkom režimu za njegovu "humanost" i rekao da je pepeo prosut "prema želji obitelji". Istinitost tih riječi nije moguće provjeriti, kaže France presse, ali dodaje da je odvjetnik Liu Xiaoboa u SAD-u Jared Genser rekao da je vrijedan žaljenja "način na koji je kineska vlada natjerala obitelj da kremira Liu Xiaoboa i prospe njegov pepeo u more, a potom natjerala brata da da izjavu medijima poput robota, o velikoj pažnji kineske vlade i superiornosti sustava".

Liu Xiaobo (61) bio je osuđen na 11 godina zatvora 2009. zbog "subverzivnog djelovanja protiv države", jer je bio jedan od autora dokumenta, nazvanog Povelja 8, u kojem se pozivalo na sveobuhvatne političke reforme u Kini.

Hina
Australija pozvala Kinu da oslobodi udovicu nobelovca

Australija je u nedjelju pozvala Kinu da oslobodi udovicu Lui Xiaoboa. Ona je posljednjih tjedana bila u bolnici u kojoj je bio smješten njezin suprug, a inače je bila stavljena u kućni pritvor otkako joj je suprug 2010. dobio Nobelovu nagradu. "Pozivamo kinesku vladu da ukine bilo kakva ograničenja putovanja za njegovu suprugu i pusti je iz kućnog pritvora", kazala je ministrica vanjskih poslova Julie Bishop za Australian Broadcasting Corp.

U subotu je kineski dužnosnik grada Shenyanga, na sjeveroistoku zemlje, kazao kako je Liuova udovica "trenutačno slobodna", dodavši kako će njezina prava, kao kineske građanke, biti zaštićena, no nije otkrio gdje se ona sada nalazi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIGODOM DRUGOG SVJETSKOG DANA SIROMAŠNIH

Papa osudio “galamu nekih bogataša”

2

DRAGAN LUKAČ:

RS će imati pričuvni sastav policije

3

USPJEH PRIVATNE SVEMIRSKE TVRTKE

Prvi komercijalni let Rocket Laba