Novosti
FITCH ZADRŽAO REJTING HRVATSKE NA 'BB' UZ STABILNE IZGLEDE

Martina Dalić: Najveće su opasnosti iza nas
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske očekivana, istaknuvši kako smatra da bi agencije trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga.

Rejting agencija Fitch objavila je u petak kako je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na 'BB' uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6 posto u 2017.

"Smatram da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga uz stabilne izglede očekivana. Tu očekivanost temeljim na gospodarskim trendovima koji postoje oko nas, a općenito na pozitivnim ekonomskim trendovima, na stabiliziranju fiskalne situacije te na izlasku iz Procedure prekomjernog deficita", kazala je Dalić u izjavi za Hinu. Kako je istaknula, smatra da su upravo to argumenti zbog kojih bi rejting agencije “vrlo utemeljeno mogle i trebale početi razmišljati” o povećanju hrvatskoga rejtinga “jer pozitivne trendove bilježimo već godinu i pol dana.”

“Fiskalna situacija se kontinuirano poboljšava, javni dug je prvi put nakon niza godina počeo padati, a također i u realnom sektoru vidimo jasne pozitivne trendove i u proizvodnji i u izvozu koji raste brže od uvoza. Konačno, i politička situacija je stabilizirana i pred nama se prema mom očekivanju nalaze tri godine stabilnog političkog mandata i razdoblja bez ikakvih bilo izbora, bilo drugih izvora političke nestabilnosti”, ustvrdila je Dalić.

Fitch procjenjuje da će se problemi u Agrokoru širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, kako je agencije navela, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te izazvati usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto u slučaju urednog restrukturiranja. Upitana o toj ocjeni Fitcha, Dalić je kazala kako smatra da su očigledno najveći rizici i najveće opasnosti vezane uz Agrokor iza nas. “Izvanredna uprava je spriječila nekontrolirani stečaj samog Agrokora, spriječila je nekontrolirano prelijevanje eventualnog stečaja Agrokora na dobavljače, a najvažniji rezultat izvanredne uprave u ovom razdoblju jest poboljšavanje rokova plaćanja i usklađivanje rokova plaćanja s ugovornim obvezama. Smatram da u ovome trenutku gospodarstvo počinje jasno opažati i uživati učinke pravovremenog plaćanja od strane sustava Agrokor”, istaknula je Dalić. H

ISPOD INVESTICIJSKE RAZINE

Agencija Moody's u petak je, pak, objavila da nije ažurirala hrvatski rejting. Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

Najčitanije iz rubrike