Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U dvije godine kamere su snimile više od 13 tisuća prebrzih vozača
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Najviše prekoračenja brzine zabilježeno je u baranjskom mjestu Čeminac

U nešto manje od dvije godine fiksne kamere za nadzor brzine zabilježile su više od 13 tisuća (13.387) prekoračenja brzine u Osječko-baranjskoj županiji.

U te dvije godine, od srpnja 2015., uvjerljivo je najviše “uhvaćeno” prebrzih vozača na području baranjskog mjesta Čeminac, gdje je zabilježeno 6133 prekoračenja brzine. Podaci koje posjedujemo datiraju zaključno s 30. lipnja.

- Najveća nepropisna brzina od 179 kilometara na sat zabilježena je fiksnom kamerom na osječkoj zapadnoj obilaznici - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Manje kazni

Iako se radi o velikim brojkama, čini se da je u proteklih godinu dana ipak nešto manji broj onih koji nagaze papučicu gasa, zaboravljajući na fiksne kamere. Naime, u prvih godinu dana kamere su evidentirale 7996 prebrzih vozača, dok su ih unatrag godinu dana kamere zabilježile 5391. Od kada su kamere postavljene u Hrvatskoj do kraja 2016. godine, snimile su u prebrzoj vožnji 222.979 vozača.

Podsjetimo, 23. srpnja 2015. godine u Osječko-baranjskoj županiji postavljeno je deset kućica, dok je stiglo samo pet kamera. Stvar je u tome da se kamere premještaju tako da vozači nikada ne znaju gdje će ih njihovo “oko” snimiti. To saznaju tek kada na svoju adresu dobiju “čestitku”, odnosno kaznu od policije za prebrzu vožnju. Kamera snimi fotografiju i videozapis koji odmah odlaze u server. Policajci pregledaju svaku pojedinu snimku i prema registracijskoj pločici utvrđuju tko je vlasnik vozila. Nakon toga na njegovu kućnu adresu šalje se obavijest o kazni u kojoj se navodi brzina vozila te visina kazne. Također se od vlasnika traži da potvrdi je li vozio on, ili neka druga osoba. Ako vozači ne reagiraju na ovu pošiljku, slučaj preuzima nadležni sud, što povećava troškove.

Iz MUP-a su najavili automatizaciju sustava tako što bi kamere, nakon što snime nekoga u prebrzoj vožnji, automatski izrađivale i na adresu vlasnika vozila dostavile potrebne obavijesti o prekršaju. No, za sada će vozači još neko vrijeme dobivati kazne “sa zadrškom”, jer je prošao tek jedan dio naječaja za taj projekt.

MUP zadovoljan

- Projekt unaprjeđenja rada prometne policije vrlo je slojevit i automatizacija, pa time i ubrzavanje procesuiranja prometnih prekršaja, samo je jedan njegov dio. Do sada je odrađen natječaj u kojem se ocjenjivala sposobnost gospodarskih subjekata za izradu i implementaciju novih aplikatornih, ali i drugih tehničko-informatičkih rješenja u postojeći informatički sustav MUP-a, kao i kompletna promjena platforme rada tog sustava. Na taj način došlo se do određenog broja subjekata koji će se natjecati u drugom krugu za kojeg su upravo izrađene funkcionalne i tehničke specifikacije, a radi se o dokumentu s više od 120 stranica. Očekujemo da će natječaj biti objavljen u elektroničkom oglasniku javne nabave tijekom srpnja. U ovoj fazi teško je nagađati kada bi cijeli projekt mogao postati operativan - kažu iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Na području cijele Hrvatske postavljeno je 57 kućišta za kamere, a samih kamera je 27. Za sada, osim u Osječko-baranjskoj, postavljene su i u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji.

Iz MUP-a kažu da su zadovoljni analizom stanja sigurnosti na dionicama cesta na kojima su postavljene fiksne kamere i kućišta za njih, jer nedvojbeno je utvrđeno da se bitno popravilo stanje sigurnosti tako što je njihovo postavljanje utjecalo na ujednačavanje srednjih brzina kretanja vozila, što automatski rezultira i harmonizacijom prometnog toka u okvirima dopuštenih brzina, jer pridonosi smanjenju broja prometnih nesreća.

Sandra LACIĆ
KAMERE NA PUTU DO JADRANA

Slavonce i Baranjce trenutačno najviše muči pitanje: “Gdje su kamere na putu do mora?”. Stoga donosimo mjesta gdje sve putnike mogu očekivati.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

l Osijek - Strossmayerova ulica kod broja 239 i 320, zapadna osječka obilaznica kod raskrižja s Vukovarskom ulicom u Čepinu

l Feričanci - Ulica Petrovac kod kbr 86

l Podravska Moslavina - Strossmayerova ulica kod kbr 107

l Cret Bizovački - Ulica Matije Gupca kod broja 110 i 38

l Čeminac - Ulica Stjepana Radića kod broja 6 i 76

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

l Slavonska avenija kod raskrižja Ulice M. Sachsa (kretanje vozila u smjeru istoka)

l Ulica Dubrava (kretanje vozila u smjeru zapada)

l Avenija Marina Držića (kretanje vozila u smjeru jug s lijeve strane kolnika) ispred petlje sa Slavonskom avenijom

l Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru zapada Gajnice – Zaprešić i kretanje vozila u smjeru istoka Zaprešić – Gajnice)

l Zagrebačka obilaznica A3 (kretanje vozila u smjeru zapada) – na 34. kilometru

l Slavonska avenija (kretanje vozila u smjeru zapada), na ulazu u podvožnjak ispod Savke ceste

l Žerjavinec, Omladinska ulica ispred kbr 8 (kretanje vozila u smjeru istok)

l Čeglje D1, ispred kbr 12 (kretanje vozila u smjeru sjevera)

l Pavučnjak D1 ispred kbr 59 (kretanje vozila u smjeru juga)

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

l Kostrena-Doričići D8, dionica 004, 8 km+020, 50 m iza raskrižja s naseljem Doričići (kretanje vozila u smjeru juga)

l Tunel Pećine D404 prije isključenja za Tower centar (kretanje vozila u smjeru istoka)

l Riječka obilaznica A7, kod čvorišta Draga (kretanje vozila u smjeru zapada); 650 m prije čvora Diračje (kretanje vozila u smjeru zapada), 50 metara prije ulaza u tunel Škurinje II (kretanje vozila u smjeru istoka)

l Zvonimirova ulica D8, kod OMV-a (kretanje vozila u smjeru istoka)

l Liburnijska ulica D8 dionica 003 (kretanje vozila u smjeru Rijeke)

l Zvonimirova ulica D8, kod kbr 14, nasuprot OMV-a (kretanje vozila u smjeru zapada)

l Ljubljanska cesta kod kbr 4 (kretanje vozila u smjeru istoka)

l Nova cesta, kod Gradske toplane Rijeka (kretanje vozila u smjeru zapada)

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

l Split - Poljička cesta istočno od raskrižja Put Trstenik

l Domovinskog rata (Pujanke)

l Sirobuja (D8)

l Smokovik (D8) ZNG-e

l Solin obilaznica prema Trogiru (D8) – Sveti Kajo

l Klis cesta D1 - Klis Grlo

l Dicmo cesta D1 – Butige

l Imotski cesta D60 – Glavina Donja

l Makarska cesta D8 – Dubrovačka ulica

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

l Rakovica, kod skretanja za Rakovičko Selište

l Cerovac Vukmanićki, kod područne škole

l Slunj, Plitvička ulica, u blizini Inine crpke

l Tušilović, kod područne škole

l Draganić - D1, Jastrebarsko – Karlovac

l Brezova Glava – D6, potez Brezova Glava – Vojnić

l Josipdol – Senjska ulica na potezu Josipdol – Jezerane

l Siča – potez Vrbovsko – Josipdol

ČEMU SLUŽI APNR SUSTAV

Osim za potrebe prometne policije, ANPR sustav (automatsko očitavanje registarskih pločica), služi i za druge policijske poslove, poput pronalaženja ukradenih vozila, prepoznavanja vozila koja su bila korištena prilikom izvršenja pojedinih kaznenih djela i slično. Iako su fiksne kamere postavljene da bi nadzirale brzinu kretanja vozila, uz te prekršaje mogu se sankcionirati i neki drugi prekršaji: korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i slično.

Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

Najčitanije iz rubrike