Mozaik
U GALERIJI MERAJA OTVOREN SALON FOTOGRAFIJE VINKOVCI 2017.

Nagrade za Ednu Jurcan,
Domagoja Burilovića
i Miroslava Baraća
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

Za seriju fotografija nazvanu “Tata i ja – objektivizacija jednog sjećanja”, koja se bavi odnosom oca fotografa i njegove kćeri, s emocijama nakon tatine smrti, osvojila je Edna Jurcan prvu nagradu na Salonu fotografije Vinkovci 2017., otvorenom jučer u podne u vinkovačkoj Galeriji Meraja. Salon koji slovi za najprestižniji u Hrvatskoj i ove je godine okupio brojnu publiku koja je mogla pogledati 125 fotografija od 15 autora iz raznih krajeva RH, a po odabiru selektora Darija Petkovića pred kojeg su pak, stigle serije fotografija ukupno 82 autora.

– Raduje nas iznimno dobar odaziv na izložbu, i ove kao i svih prethodnih godina, jer autori fotografija godinama već drže Salon u Vinkovcima najcjenjenijim u državi – kazao je predsjednik Fotokluba Vinkovci i prvi čovjek organizacijskog odbora Salona, Gordan Panić. Salon inače, neprekidno traje već 18 godina i svake je godine, prema Paniću „sve bolji i bolji“. Drugu nagradu iz Vinkovaca odnio je Domagoj Burilović za seriju fotografija „Post factum“.

– Rad se sastoji od serije fotografija koje dokumentiraju dokumente koji više ništa ne dokumentiraju. Zapravo je cijela zatečena situacija bila proces smrti i nestajanja – opisan je Burilovićev uradak. “Vremeplov grada Osijeka” naziv je, pak, serije fotografija Miroslava Baraća koji je dobio treću nagradu, a njegova serija prikazuje fotografije grada Osijeka koje datiraju uglavnom s početka 20. stoljeća, dakle iz arhivske građe Državnog arhiva u Osijeku, pri čemu je autor pokušao napraviti identične fotografije poštujući zadanu perspektivu. Pohvale su dobili Jerko Gudac za seriju fotografija “Rijeka – sjećamo se”, i Željko Krčadinac za svoje “Poglede s prozora”. Ostali autori, sudionici Salona u gradu na Bosutu, su Oliver Bešić (Portreti), Branko Galičić (Koncertna fotografija), Jurica Galić (Kickbox), Marko Novosel (Dim naš svagdašnji), Zvonimir Perić (Radnička klasa HR), Domagoj Sajter (Abstrart), Zvonimir Tanocki (Collateral victims – Animals in war), Dražen Tirić (Hong Kong streets), Krunoslav Večenaj (Van Gogh u mom vrtu) i Mato Zeman (Pješčane strukture).

Prema riječima autora vizualnog identiteta izložbe Dražena Bote iz Fotokluba Vinkovci, katolog Salona kao nacionalne izložbe, očekuje se na jesen do kada će Vinkovčanima biti predstavljene još dvije zasebne izložbe, čime Fotoklub Vinkovci „nastavlja tradiciju lijepog ponašanja prema fotografijama, i njihova izlaganja, koja traje od '50-ih godina prošlog stoljeća – kazao je Bota, spomenuvši i da je u 18 godina Salona ovo bio 15. susret upravo u Meraji, crkvi sv. Ilije sagrađenoj početkom 14 stoljeća.

Izložbu je otvorio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, također se osvrnuvši na 15 godina povezanosti fotografije i Meraje, očekujući i dodatni broj onih koji će doći pogledati izložbu, a koja ostaje otvorena tijekom srpnja i kolovoza. S.Butigan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MISS VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE ZA MISS HRVATSKE 2018

Ivankovčanka Lucija Damjanović nova je Miss Vukovarsko-srijemske županije 2018 godine

2

AUGUSTE - SVE POPULARNIJI ŽENSKI DUO

Uživamo u glazbi jer
radimo ono što volimo

3

POŽURITE IH KUPITI

INmusic 2018.: Prodano
je više od 90 % ulaznica