Mozaik
USUSRET 15. LIBURNIA FILM FESTIVALU

Projekcije filmova na neočekivanim lokacijama
Objavljeno 17. srpnja, 2017.

Liburnia Film Festival i ove godine tijekom srpnja i kolovoza priprema projekcije dokumentaraca na neočekivanim riječkim lokacijama. Program čine dokumentarni filmovi s prošlih festivalskih izdanja, a četiri “slučajna kina” održat će se na tajnim lokacijama koje će publika pronaći preko uputa objavljenih na društvenim mrežama Festivala.

Slučajno ili namjerno, publika će moći uživati u dokumentarcima na lokacijama koje čine jedna zgrada, jedna boćarija, jedan vrt i jedna plaža, ambijenti koji su posebno odabrani s obzirom na teme filmova.

Prva projekcija održat će se 18. srpnja, uz film “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, koji prati svakodnevne političke prevrate izbornog procesa stanara jedne zagrebačke zgrade uz predizborna događanja na parlamentarnoj razini. U srijedu, 26. srpnja, drugo “slučajno kino” donosi “Sretnu zemlju” Gorana Devića, dokumentarni “film ceste” na putu u prošlost, s dva krajnja odredišta - Kumrovec i Bleiburg.

Projekcije u kolovozu započinju uz “Marijine” Željke Sukove, dokumentarnu glazbenu komediju s elementima drame, koja prati jedinstveno okupljanje u čast pokojne sustanarke, majke i bake. Posljednje “slučajno kino” zatvara ovaj ciklus 9. kolovoza, uz tri dokumentarca; Splitski akvarel Borisa Poljaka, dokumentarnu sliku vrelog ljetnog dana na splitskoj plaži na Žnjanu, Kino otok Ivana Ramljaka, poetski dokumentarac posvećen malim kinima na hrvatskim otocima te Sol, maslina, kamen Branka Vilusa, vizualni esej i odu radu, prirodi i tišini koji su zaboravljeni i zanemareni u vrtlogu hrvatskog turističkog uzleta.

“Slučajno kino” svojevrsna je najava ovogodišnjeg, 15. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, koji će se održati od 21. do 25. kolovoza u Opatiji. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana