Osijek
SINDIKATI UPOZORAVAJU

Građevincima ljeti najteže, rade 10-12 sati za sitan novac!
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Građevinski radnici masovno iseljavaju iz Slavonije radi boljih uvjeta koji ih čekaju u EU

Osječanin Marijan trenutačno negdje “lopata” uz mješalicu, ili pak, u boljem slučaju, žbuka sa skele. Uobičajena situacija u srpnju za “bauštelca” - kako sebe kroz šalu naziva. Kaže, za manju građevinsku tvrtku radi “sve što na gradilištu treba”, i to za plaću od 4000 kuna. Iako mu na ovom prihodu posljednjih godina često zavide fakultetski obrazovane osobe, on poručuje - malo je to za ono što svakodnevno proživljava na radnom mjestu, posebice u ljetnim mjesecima, kada pod užarenim suncem provodi i po 10 sati dnevno.

On je samo jedan od stotina Osječana za koje, upozoravaju sindikalci, s rastom žive u termometru počinje najstresnije razdoblje u godini. Naime, kako su sve vrući ljetni mjeseci, poslovično je špica sezone ne samo za ugostitelje na Jadranu, nego i za građevince na kontinentu, a posla je, kažu, uvijek preko glave. Na gradilištima se radi i po 10 do 12 sati dnevno, ali, sve češće - besplatno!

- Za ljude te struke nije uopće upitno da ljeti imaju više posla i u pravilu svi su oni spremni odrađivati prekovremene sate, te raditi i na +50 stupnjeva. No, sve to posebno teško pada kada se taj mukotrpan rad ne osjeti na plaći. U pravilu, bez obzira na to koliko se dnevno radi i u kakvim uvjetima, plaće se građevincima ne pomiču s mrtve točke, ne registriraju im se niti ne plaćaju prekovremeni sati ili dodatci za posebne uvjete rada. Uz napomenu kako su i same plaće u startu preniske - kaže Krešimir Dorić, sindikalni organizator SSSH za istok Hrvatske i regionalni povjerenik Sindikata za sektor građevine.

Marijan s početka ove priče kaže kako mu uz malu plaću teško padaju i brojne predrasude naspram građevinaca. Kada se požali na financije, mnogi kažu kako “kuka bezveze”, jer prima “finu plaću”.

- Znam ja da su to oni koji nikada nisu cijeli dan usred ljeta proveli na suncu radeći težak fizički posao, pa njihove riječi ne slušam, ali me pecnu, zaključuje.

A njegove bi pak riječ, kažu iz SSSH, trebale u najmanju ruku pecnuti sve one “gazde” koji će uskoro po radnike morati preko granice.

- Zbog loših uvjeta rada i podcjenjivanja građevinaca, građevina na istoku Hrvatske trenutačno je u situaciji da kada se konačno u ovome sektoru nešto pomaknulo nabolje i kada posla ima, nema tko raditi. Građevinski radnici masovno iseljavaju iz Slavonije radi boljih uvjeta koji ih čekaju u zemljama Europske unije. Nije tamo posao lakši, ali kada u Njemačkoj provedu 12 sati na vrućem asfaltu, oni za to budu adekvatno plaćeni. Mogu od toga živjeti, uzdržavati obitelji - zaključuje Dorić.

Ivana SOLAR
TEŠKO I U MANJIM PROIZVODNIM HALAMA

Iz SSSH kažu kako je na istoku Hrvatske, uz građevince, najteže raditi ljudima zaposlenim u manjim proizvodnim pogonima. Proizvodne hale s rashladnim uređajima uistinu su rijetkost, tako da ljudi koji u njima provode minimalno osam sati dnevno, to čine pod izuzetnim naporom. Također, za taj faktor ni njima se ne isplaćuje nikakva kompenzacija, čime se oni mire, u sada već vječnom strahu od gubitka posla.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana