Osijek
SVAKE GODINE ISTA PRIČA

Građani na godišnji, a lopovi u njihove domove
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Iz Policijske uprave osječko-baranjske kažu da građani jako malo polažu u samozaštitu

Naročito u ljetnim mjesecima provalnici dolaze do plijena puno lakše ulazeći u domove građana koji se bezbrižno opuštaju na godišnjim odmorima.

Policijska terminologija poznaje dva naziva i to teške krađe i krađe, a baš prva vrsta krađa su najzastupljenija kaznena djela u imovinskim deliktima. Takvih je u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine zabilježeno 627, a najviše je bilo onih koje su bile uz provalu u neki objekt - 598. U njima je samo u 2016. godini nastala šeta u iznosu većem od 2,2 milijuna kuna. U ovim slučajevima gotovo 55 posto provalnika je uhićeno, a najčešći objekti u koje se provaljuje su kuće i stanovi, pa tek na trećem mjestu trgovine. Lani se dogodilo i 493 krađe, no njih je razriješeno nešto više od 57 posto. U kaznenim djelima “krađa” lani je nastala šteta od nešto više od dva milijuna kuna.

Ipak u Osječko-baranjskoj županiji provale su, u stanove i kuće, u prvih šest mjeseci ove godine smanjeni za više od 17 posto, iako je provaljeno u 68 takvih objekata. U još 21 kuću ili stan lopovi su samo ušli i pokrali vlasnike, bez provaljivanja.

- Problem je u tome što građani jako malo polažu u samozaštitno ponašanje. Često naiđemo na primjere da ljudi iziđu iz domova i ostave ih otključane “jer će samo skoknuti do trgovine na tri minute”. Međutim, u trgovini može biti red i mogu nekoga sresti, pa se to oduži i na 15-20 minuta, što je i više nego dovoljno za lopove koji često prate svoje žrtve. Građane često treba podsjetiti da i sami poduzmu sve što je moguće da provale i krađe spriječe jer to često zaborave - kaže Tomo Andrašević, iz Odjela za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske.

Kako dalje Andrašević dodaje, u prvoj polovici ove godine, zabilježeno je i deset provala u automobile.

- Nerijetko žene ostave torbice, ali bude tu i prijenosnih računala i slično. Torbice mogu biti i prazne, ali lopovi to ne znaju, pa uz štetu koju nanesu krađom stvari, tu je još i šteta na vozilu - kaže Tomo Andrašević dodajući da bi bilo dobro da građani ne objavljuju svaki svoj korak na društvenim mrežama, jer je i to savršena prilika za lopova koji ih prati i točno zna da u njihovu domu nema nikoga.

Iz policije ističu da su provale u domove česta kaznena djela i najrasprostranjeniji su oblik teških krađa kojima bez iznimke može biti oštećen baš svaki građanin. Provale se pomno planiraju i meta su uvijek slabo zaštićeni objekti u kojima se nalazi vrijedna roba i novac. Zato u vrijeme godišnjih odmora i učestalijih putovanja treba biti dodatno oprezan, samosvjestan i poduzeti neke od mjera samozaštite, koje zasigurno pomažu u sprečavanju počinitelja da provali u dom. Između ostaloga, najviše će pomoći dobar međususjedski odnos, jer susjed će prvi primijetiti ako se netko kreće u domu za koji zna da su vlasnici odsutni.

Iz policije navode i da, kada odlazite na duže vrijeme, ne treba spustiti do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to prate i tako zaključuju da u kući ili stanu nikoga nema te da je teren slobodan. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarm ako ga imate. “Činjenica da je nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranja vrata balkona i prozora, jedan od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela uvijek izaziva iznenađenje i čuđenje građana. No, analize pokazuju da se kažnjiva djela događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima te da ih je najviše počinjeno lomljenjem uloška cilindra brave, preskakanjem balkona, korištenjem prikladnih predmeta u blizini kuća kao što su ljestve, sanduci i slično”, kažu u policiji.

Sandra LACIĆ
BROJNE SU I PRIJEVARE

Iz Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske podsjećaju građane, naročito starije životne dobi, da ne nasjedaju na priče raznih prevaranata i kradljivaca.

- Starijim osobama kažu da im daju 1000 kuna, pa će im osigurati veću mirovinu ili slažu da će im provjeriti novčanice koje posjeduju pa vratiti. Dok osobe starije životne dobi shvate da su prevarene, prevarantima se gubi svaki trag - kaže Tomo Andraševič.

NEKI NA KUPANJE ZBOG UŽIVANJA, A NEKI ZBOD “POSLA” ODNOSNO KRAĐA

Iz policije upozoravaju građane koji uživaju na brojnim kupalištima da dobro paze na svoje stvari jer neki onamo odlaze kako bi se rashladili i opustili, a neki baš da bi zaradili, odnosno pokrali ih. Tako ne treba na kupanje nositi sa sobom velike količine novca ni bankovne kartice, a ako se već vrjednije stvari nose, nekoga treba zadužiti da stalno pazi na njih.

oprez

META SU UVIJEK SLABO ZAŠTIĆENI OBJEKTI

Možda ste propustili...

BICIKLISTIČKA KARAVANA ZA DAN DRŽAVNOSTI

Put prijateljstva Vukovar - Ljubljana

OSIJEK SOFTWARE CITY

Predavanje PHP Talks u Inchoou

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U REGIONALNOJ VINOTECI U TVRĐI

Manifestacija DunavArt Festival održat će se od 22. do 30. lipnja

Najčitanije iz rubrike
oglas