Osijek
DANI OPĆINE BILJE

Likovnjaci u hladu, dok je Malkoč-beg “osvajao” Bilje
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Likovna kolonija “Hollo Alajos” u svome četvrtom izdanju okupila je 15 sudionika

Sadržajno bogat vikend u Bilju. Od petka ova općina nizom događaja obilježava svoj dan. Iz subotnjeg programa novinarsko-fotografska ekipa Glasa Slavonije nazočila je dvama događajima. Likovna kolonija “Hollo Alajos” u svome četvrtom izdanju okupila je 15 sudionika, akademske slikare, studente osječke Umjetničke akademije, učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te slikara amatera iz Baranje. Slikalo se uglavnom tehnikom akrila na platnu, tema je bila slobodna.

- No bilo nam je važno da se kolonija održava u parku kod dvorca (Eugena Savojskog, nap. a.) kako bismo još više sadržajno definirali prostor i programe uz njega - izvijestit će u ime organizatora Dinko Županović. Podsjetit će kako kolonija nosi ime mađarskog slikara iz Budimpešte, koji je uoči Drugog svjetskog rata dolazio u Bilje i Kopački rit i tu slikao pejzažne akvarele.

- Uostalom, u Bilju postoji obitelj koja u svome vlasništvu ima nekoliko njegovih slika. Nadamo se da ćemo ovako ostvariti komunikaciju s mađarskom likovnom scenom - rekao je Županović.

A nastavno, subotnje poslijepodne je pripalo - povijesti. Udruga “Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog” organizirala je igrokazni prikaz dviju povijesnih bitaka - osvajanje Bilja od turskog vezira Malkoč-bega (u vremenu nakon tzv. Druge mohačke bitke iz kolovoza 1687. godine), ali i njegova oslobađanja (deset godina poslije) u pobjedonosnom pohodu vojske koju je predvodio Eugen Savojski. U igrokaznoj izvedbi ovih bitaka sudjelovala je gostujuća trupa Apro Patak (Mala kopita) iz Šikloša. Bio je to živoposni prikaz borbi “prsa u prsa”, oružja, nošnji i općenito života iz toga vremena.

- U pauzi između dva čina povijesnih bitki organizirali smo i viteški sedmoboj - natjecanje u streličarsku, bacanju koplja, jahanju... prikazu janjičarske škole jahanja, svega onog čime je Malkoč-beg, a po zaduženju Sulejmana Veličanstvenog, mještane ovog kraja trebao privoliti na tursku stranu - izvijestit će Gabor Varga iz predsjedništva biljske udruge. Ovo je prvi put da je na ovaj način održan ovakav perfomans povijesnih okvira.

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike