Osijek
DANI OPĆINE BILJE

Likovnjaci u hladu, dok je Malkoč-beg “osvajao” Bilje
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Likovna kolonija “Hollo Alajos” u svome četvrtom izdanju okupila je 15 sudionika

Sadržajno bogat vikend u Bilju. Od petka ova općina nizom događaja obilježava svoj dan. Iz subotnjeg programa novinarsko-fotografska ekipa Glasa Slavonije nazočila je dvama događajima. Likovna kolonija “Hollo Alajos” u svome četvrtom izdanju okupila je 15 sudionika, akademske slikare, studente osječke Umjetničke akademije, učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te slikara amatera iz Baranje. Slikalo se uglavnom tehnikom akrila na platnu, tema je bila slobodna.

- No bilo nam je važno da se kolonija održava u parku kod dvorca (Eugena Savojskog, nap. a.) kako bismo još više sadržajno definirali prostor i programe uz njega - izvijestit će u ime organizatora Dinko Županović. Podsjetit će kako kolonija nosi ime mađarskog slikara iz Budimpešte, koji je uoči Drugog svjetskog rata dolazio u Bilje i Kopački rit i tu slikao pejzažne akvarele.

- Uostalom, u Bilju postoji obitelj koja u svome vlasništvu ima nekoliko njegovih slika. Nadamo se da ćemo ovako ostvariti komunikaciju s mađarskom likovnom scenom - rekao je Županović.

A nastavno, subotnje poslijepodne je pripalo - povijesti. Udruga “Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog” organizirala je igrokazni prikaz dviju povijesnih bitaka - osvajanje Bilja od turskog vezira Malkoč-bega (u vremenu nakon tzv. Druge mohačke bitke iz kolovoza 1687. godine), ali i njegova oslobađanja (deset godina poslije) u pobjedonosnom pohodu vojske koju je predvodio Eugen Savojski. U igrokaznoj izvedbi ovih bitaka sudjelovala je gostujuća trupa Apro Patak (Mala kopita) iz Šikloša. Bio je to živoposni prikaz borbi “prsa u prsa”, oružja, nošnji i općenito života iz toga vremena.

- U pauzi između dva čina povijesnih bitki organizirali smo i viteški sedmoboj - natjecanje u streličarsku, bacanju koplja, jahanju... prikazu janjičarske škole jahanja, svega onog čime je Malkoč-beg, a po zaduženju Sulejmana Veličanstvenog, mještane ovog kraja trebao privoliti na tursku stranu - izvijestit će Gabor Varga iz predsjedništva biljske udruge. Ovo je prvi put da je na ovaj način održan ovakav perfomans povijesnih okvira.

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

BICIKLIJADA U ORGANIZACIJI UDRUGE "KORIJENI PUSTARE"

Nakon vožnje duge 20 kilometara uživali uz tamburaše, hranu i piće

NOVI IZGLED RIBARSKE ULICE I LUČKOG PRILAZA

Uskoro bez parkiranja od Slona do Viktorije